Mainos

Talvi levittäytyy – torstaina lunta jopa 10 senttiä osaan maata

Alkuviikko on maan etelä- ja keskiosassa epävakainen ja lauha, mutta viikon puolivälin jälkeen sää kylmenee. Lapissa pakkanen voi kiristyä öisin 20-30 asteeseen. Torstaina maan keskivaiheille voi tulla yli kymmenen senttimetriä lunta.

– Tämän sadealueen jälkeen talvi saapunee koko maahan lukuun ottamatta etelä- ja länsirannikkoa, missä pysytään vielä hieman nollan yläpuolella, sanoo MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Tänään tuuli on vielä puuskissa kovaa länsirannikolla, merialueilla voi yhä esiintyä myrskypuuskia.

Tiistai on sateinen päivä. Aamulla sataa yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa ja Koillismaalla sateet voivat olla lumisia, joten huonoon ajokeliin on syytä varautua. Päivän aikana sateet muuttuvat idässäkin vedeksi, mutta Koillismaalla tulee yhä lunta, ennustaa Markus Mäntykannas.

Etelässä on tiistaina useita lämpöasteita, Keski- ja Pohjois-Lapissa selkeillä alueilla pakkanen kiristyy jo yli kymmeneen asteeseen.

Keskiviikkona sadealue jää mutkittelemaan Etelä- ja Itä-Suomen päälle, idässä sateet muuttuvat jälleen rännäksi tai lumeksi.

– Maan länsi- ja pohjoisosassa sää muuttuu jo aurinkoisemmaksi ja samalla kylmemmäksi. Lämpötilan nollaraja laskee maan keskivaiheille ja Lapissa pakkasta voi olla 20 astetta. Etelässä on vielä viitisen lämpöastetta. Torstain vastaisena yönä saatetaan Lapissa mitata kuluvan talven tähän asti kovimmat pakkaset, sillä lämpötila voi painua siellä jopa -30 asteeseen.

Säätyyppi muuttuu torstaina – kylmenevää tulossa

Torstaina Etelä- ja Keski-Suomen yli on liikkeellä matalapaine, joka tuo muutoksen säätyyppiin.

– Tämän jälkipuolella myös Etelä- ja Keski-Suomessa kylmenee selvästi. Terminen talvi päässee alkamaan myös maan keskivaiheilla, sanoo Markus Mäntykannas.

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella.

Torstaina maan etelä- ja kaakkoisosassa tulee vesisateita, mutta tämän hetken ennusteen mukaan etenkin Keski- ja Itä-Suomessa sateet tulevat jo lumena.

– Lunta voi sataa Pirkanmaalta kohti Pohjois-Karjalaa olevalla alueella. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Kuopiossa lunta voi kertyä päivän aikana 5-10 senttimetriä. Tampereen korkeudella on vielä epävarmaa, missä olomuodossa sateet tulevat – todennäköisesti räntänä ja lumena. Maan keskivaiheilla ollaan nollan tuntumassa, etelärannikolla päästään vielä yli viiden lämpöasteen. Lapissa pakkanen voi paukkua jälleen selkeillä alueilla yöllä yli 20 asteen lukemissa, ennustaa Markus Mäntykannas.

Ennusteen mukaan sää kylmenee ja poutaantuu perjantaina myös etelässä.

– Aurinkoa nähdään monin paikoin. Etelä- ja länsirannikolla ollaan nollan vaiheilla, muutoin on pikkupakkasta. Pohjoisessa pakkaslukemat vaihtelevat 10-20 asteessa pilvisyydestä riippuen. Perjantain vastaisena yönä pakkanen voi kiristyä Lapissa 30 asteeseen.

Lauantaina lounaanpuoleinen tuuli voimistuu ja sää lauhtuu väliaikaisesti. Lämpötila kohoaa lähelle nollaa myös Lapissa ja sinne on tiedossa heikkoja lumisateita, etelämpänä on poutaista.

Tämän jälkeen sään ennustetaan kylmenevän uudelleen. Lähinnä etelässä ja länsirannikolla on enää lämpöasteita. Pohjoisessa pakkanen alkaa jälleen kiristyä.

Katso paikkakuntakohtaiset ennusteet ja viikon sää MTV:n sääsivustolta.

Katso yltä ennuste viikon säästä ja alta lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.