Mainos

Talvi ei alkanut vieläkään - ehkä jouluna?

Täksi aamuksi odotettiin valtavaa lumikaaosta, mutta Etelä-Suomeen ennustettu lumimyräkkä jäi kuitenkin luultua heikommaksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä- ja Itä-Suomessa sataa päivän mittaan vettä, räntää ja lunta, mutta lumisade jää ennustettua vähäisemmäksi. Talvi ei siis alkanut vieläkään.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki muistuttaa, että talven määritelmä on moninainen.

- Yleensä me meteorologit määritellään talvi niin, että talvi alkaa silloin kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan alapuolelle. Tällä määritelmällä talvi on alkanut vasta Pohjois-Suomessa, eli esimerkiksi Helsingissä termistä talvea ei ole vielä julistettu alkaneeksi.

Niinimäen mukaan talvi kuitenkin kovasti kolkuttelee koko Suomessa, sillä sää jatkuu aiempaa kylmempänä. Nyt satavan lumen hän arvioi pysyvän maassa ainakin muutaman päivän. Lumisateet kulkevat koko Suomen yli, ja loppuviikosta korkeapaineen mukana tulee poutaista pakkasilmaa.

Meteorologi Niinimäki ei uskalla vielä antaa ennustetta valkeasta joulusta. Tilastojen mukaan myös Etelä-Suomessa 6-8 joulua kymmenestä on yhä valkeita, mutta jännitys säilyy viimeiseen asti.

- Pitkän ajan ennusteen mukaan korkeapaine näyttäisi pysyvän ainakin tuonne marraskuun kolmannelle viikolle. Siitä eteenpäin on hankalaa sanoa mitään, kun olemme nyt vuodenaikojen vaihdoksessa. Säätyypit ovat vaihtelevia, eli säässä saattaa tapahtua äkillisiä, suuriakin muutoksia.

Lapissa pääsee pulkkailemaan vielä vuosia

Ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo useiden vuosien ajan, ja myös Suomen talvien on puhuttu olevan aiempaa leudompia.

- Talvilämpötiloihin ilmastonmuutos eniten vaikuttaa, mutta toki myös ilmaston luontainen vaihteluvuus on täällä suurta. Kyllä lumisempia ja kylmempiäkin talvia mahtuu vielä mukaan, mutta lauhempaan suuntaan ollaan menossa.

Lapissa lunta tulee olemaan vielä jatkossakin, Niinimäki kertoo.

- Pohjoisessa lumisuus voi ilmastonmuutoksen myötä alkuun jopa lisääntyä, koska ilmastonmuutos lisää myös sademääriä. Toki pikkuhiljaa lämpötilat nousevat myös Lapissa, ja kun ne nousevat tarpeeksi, vähenee myös lumi. Kyse ei kuitenkaan ole ihan lähivuosien tapahtumasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.