Talvi alkaa vihdoinkin – olethan hoitanut nämä asiat kuntoon?

Vaikka syksy on ollut pitkä ja lämmin, päästään ainakin Pohjois-Suomessa vihdoin talven makuun: lämpötilat putoavat ja luntakin saattaa olla luvassa. Nyt viimeistään on aika varautua talven tuloon.

Lunta ja pakkasta on vihdoin ja viimein odotettavissa, joten nyt on hyvä tarkistaa, että kaikki on kunnossa talven varalle.

Auto talvikuntoon

Talvirenkaiden allevaihto on tietysti selvä asia, mutta talven tuloon tulee varautua myös muuten. Talvirengaspakko on Suomessa 1.12 – 28.2.

Tarkista akun kunto, huolla tai vaihda tarvittaessa
Mikäli autossa on manuaalinen imuilman säätö, käännä talviasentoon
Tarkista lohko- ja mahdollisen sisätilan lämmittimen toiminta
Moottoriöljyn ja suodattimen vaihto tarvittaessa
Jäähdytysnesteen pakkasensietokyvyn tarkistus
Polttoainesuodattimen vaihto (etenkin diesel- mallit)
Talvirenkaiden kunnon tarkistus ja allevaihto, ilmanpaineiden tarkistus
Moottorin hihnojen ja letkujen tarkistus
Tuulilasinpyyhkijöiden tarkistus
Tuulilasin pesunesteen jäänesto

Muista myös hankkia kunnon jäärapa ja lumiharja autoon, niin et menetä hermojasi aamun kiireessä. Lisäksi autoon on hyvä varata lisää lämmintä vaatetta auton hajoamisen varalle, pieni lapio tulevien lumikasojen varalta sekä jäätymisen estoainetta.

Laita jo tässä vaiheessa takin taskuun lukkosulaa, niin pakkanen ei pääse yllättämään ikävästi.

Kiinnitä huomiota sähkön kulutukseen

Viime talvena kylmää riitti ja energiaa kului useassa kotitaloudessa yllättävän paljon. Nyt on siis aika kilpailuttaa sähköyhtiö ja kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen kokonaisuudessaan.

Koti-osiosta löydät loistavia sähkönsäästövinkkejä.

Muista myös tarkistaa ikkunoiden tiivisteet, sillä jos ikkunat päästävät kylmää läpi, nousevat lämmityskustannukset helposti pilviin.

Liukastumiset kuriin

Liukas maa pääsee kerta kerran jälkeen yllättämään, ja kaatuminen voi olla kohtalokasta etenkin vanhemmalle väestölle. Hanki kenkiin kätevästi kiinnitettävät piikit, jotka pitävät sinut pystyssä jäällä kuin jäällä.

Lämmintä päälle

Moni muistaa lisätä vaatekerroksia ilmojen viiletessä, mutta mikäli joku kulkee vielä pipotta päin, haluaa Koti-osio muistuttaa lämpimien vaatteiden tärkeydestä. Vaikka kylmä ei varsinaisesti aiheuta flunssaa, se altistaa sille, mikäli flunssan aiheuttavia bakteereja on kehossasi.

Kerrospukeutuminen on hyvä suoja kylmää vastaan. Jos kaapista ei löydy riittävästi

Linnuille herkkua pöytään

Onko tapanasi ruokkia lintuja talvella? Nyt on hyvä aika kaivaa lintulaudan herkut esiin. Muistathan, että ruokinnan on oltava jokavuotista mikäli sen aloittaa, sillä muuten pienet ystävät eivät välttämättä osaa enää etsiä uutta ruokapaikkaa talven tullen.

Huolehdi vastustuskyvystäsi

Flunssarokotukset ovat alkaneet, mutta rokotuksiakin tärkeämpää on huolehtia vastustuskyvystä: Harrasta siis reipasta liikuntaa, syö terveellisesti ja muista aina silloin tällöin ottaa myös rennosti. Myös säännöllinen lepo on elintärkeä asia vastustuskyvyllesi.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lähteet: bmwnet.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja