Mainos

Talven pakkasennätys rikki, lumikaaos Euroopassa – miksi nyt on näin kylmää?

Maaliskuu on edennyt kylmässä säässä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Syynä kylmyyteen on sitkeä arktisen ilman virtaus pohjoisnavalta ja Jäämereltä.

Viime yönä Taivalkoskella mitattiin kuluvan talven tähän asti kylmin lukema -38,2 astetta. Läntisessä Euroopassa lumisade on puolestaan sekoittanut lentoja ja muuta liikennettä.

– Suomeen on jo pitkään puhaltanut arktista ilmaa pohjoisnavalta ja Jäämereltä. Viikonloppuna tuo kylmä virtaus iski voimalla myös Länsi-Eurooppaan. Arktinen ilma synnytti Pohjanmerellä sakeita lumikuuroja, kertoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Kylmän ilman purkaus voimisti alkuviikolla Ranskassa olleen matalapaineen myrskyksi. Matalapaineen pohjoislaidalla satoi laajalti 20 senttimetriä lunta.

Kylmä loppuviikko Suomessa

Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun alku on ollut noin viisi astetta tavanomaista kylmempi, mutta ei mitenkään harvinaisen kylmä. Suuret vuorokauden sisäiset vaihtelut lämpötiloissa ovat tyypillisiä maalis-huhtikuussa. Eilinen lumisade toi esimerkiksi Ähtäriin 27 senttimetriä uutta lunta vuorokaudessa, Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle yleisesti 20-25 senttimetriä.

– Maaliskuut ovat vaihtelevia, välillä hyvin talvisia ja välillä jo keväisiä, riippuen suursäätilasta, sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Talven alin lämpötila on mitattu maaliskuun puolella viimeksi vuonna 1981. Maaliskuun pakkasennätys on -44,3 astetta Sallasta 1. maaliskuuta 1971.

Viime vuonna tähän aikaan terminen kevät oli jo alkanut maan etelä- ja lounaisosassa. Terminen kevät alkaa maan eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa, pohjoisessa huhtikuun lopussa. Termisen kevään katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi nollan yläpuolella.

Keväistä ei vielä ole luvassa, sillä kylmä sää jatkuu loppuviikolla Suomessa. Etelässä voi olla öisin pakkasta yli 20 astetta, pohjoisessa paikoin yli 30 astetta. Kylmää on myös Euroopassa.

– Ranskan lumisateet ovat väistymässä heiketen kohti Puolaa, mutta arktinen kylmä jatkaa Etelä-Ranskaan ja Pohjois-Espanjaan. Samalla Italiaan syntyy uusi voimakas matalapaine. Se tuo perjantain seudulla kymmeniä senttejä lunta Kroatiaan, Unkariin ja Valko-Venäjälle, sanoo Pekka Pouta.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät Suomen ja maailman säätiedot.

Katso videolta, mistä kylmä maaliskuun alku johtuu ja millaista säätä on luvassa Eurooppaan:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.