Mainos

Talven mökkimurrot paljastuvat pääsiäisenä – mitä tehdä?

Pääsiäisenä on aikaa nauttia keväästä ja suunnata kesämökille. Joskus vastassa on ikäviäkin yllätyksiä; mökkiin on murtauduttu, paikkoja sotkettu ja tavaroita viety. Usein pääsiäinen aiheuttaa mökkimurroista tehdyissä tilastoissa terävän piikin.

– Pääsiäisen aikoihin ja sen jälkeen meille tulee yleensä tavallista enemmän ilmoituksia talven aikana tehdyistä murroista. Ihmiset menevät ensimmäistä kertaa vapaa-ajanasunnoilleen talven jälkeen ja silloin huomaavat, että täältähän on viety tavaraa, rikosylikomisario Jorma Alvila Itä-Suomen poliisista vahvistaa.

Jos talven jälkeen huomaa mökillään murron jäljet, mitä oikein on viisainta tehdä?

– Ensisijaisesti kannattaa soittaa yleiseen hätänumeroon. Sitä kautta poliisi saa tiedon tapahtuneesta, kertoo rikosylikomisario Jorma Alvila Itä-Suomen poliisista.

– Tietenkin kannattaa myös yrittää olla sotkematta varkaiden jättämiä jälkiä, esimerkiksi jos lattaan on jäänyt kenkien jälkiä, kannattaa jäljet suojata vaikkapa pahvilaatikolla. Myöskään särjettyjä ikkunoita ei kannata siivota, sillä sirpaleiden joukosta saattaa löytyä tärkeää informaatiota esimerkiksi tekotavasta. Murtopaikoista kannattaa myös ottaa kamerakännykällä valokuvia, ohjeistaa Alvila.

Poliisi ei aina välttämättä ehdi rikospaikalle samana päivänä ilmoituksesta, mutta pyrkii tulemaan paikalle mahdollisimman pian, viimeistään lähipäivinä.

Murtojälkiä ei ollut, mutta talo oli sekaisin

Rikosylikomisario Jorma Alvila kertoo, että on poliisin uransa aikana mennyt monille kesämökeille, joissa varas on tehnyt talven aikana tepposensa.

– Kerran oli tapaus, jossa mökiltä ei löytynyt mitään ulkoisia murtojälkiä, mutta sisältä talo oli täysin pengottu ja sekoitettu. Sitten ihmetellään siinä porukalla, että mitä täällä on oikein tapahtunut. Loppujen lopuksi selviää, että orava on tullut hormin kautta sisään taloon ja innostunut sotkemaan, Alvila muistelee.

Poliisi selvittää Suomessa arviolta kolmasosan sen tietoon tulleista mökkimurroista. Alvilan mukaan kaikista murroista, aivan pienistäkin, kannattaa ilmoittaa poliisille. Hänen mukaansa ihmiset ilmoittavatkin aika hanakasti murroista.

– Voi olla, että pieni ja mitättömältäkin tuntuva murto vie suuremman rikoksen, jopa rikossarjan jäljille.

Toisaalta poliisi on monesti kädetön mökkimurtojen selvittämisessä. Murto on saatettu tehdä jo alkutalvesta, jolloin aikaa on kulunut ja poliisin mennessä rikospaikalla johtolangat ovat vanhoja. Kaikesta huolimatta soitto poliisille kannattaa.

– Joskus myöhemmin jossakin toisessa yhteydessä poliisi saattaa löytää varastettua tavaraa, jolloin murron jäljille on päästykin takautuvasti.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.