Talven influenssakausi on käynnistynyt - terveyskeskuksissa ruuhkaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sekä terveyskeskuskäynnit että laboratoriossa varmistetut influenssatautitapaukset ovat parin viime viikon aikana lisääntyneet rajusti.

- Kyllä ihan selvästi näkee, että influenssakausi on alkanut, varmistaa THL:n erikoistutkija Niina Ikonen.

Influenssa-kausi käynnistyi tänä vuonna joitain viikkoja tavallista myöhemmin. Epidemian puhkeaminen vaatii yleensä kylmät säät, jotka tänä vuonna alkoivat tammikuun puolivälissä.

Todetut virukset ovat pääsääntöisesti influenssa A -viruksen alatyyppiä, pandemista H1N1 -virusta eli kansankielellä sikainfluenssaa. Joukossa on myös muutamia influenssa B tapauksia.

THL kerää tietoja kaikkialta Suomesta ja influenssakausi näyttää alkaneen ympäri maan.

Varuskunnat vielä säästyneet

Ikosen mukaan alkanut influenssakausi poikkeaa aiemmista vuosista siinä, että varuskunnan ovat vielä influenssaepidemioilta säästyneet.

- Syynä voi olla se, että varusmiesten rokottaminen kausi-influenssaa vastaan aloitettiin vuosi sitten. Nyt näyttää siltä, että rokote puree hyvin nyt liikkeellä oleviin virustyyppeihin. Kun influenssakausi etenee ei voi varmasti sanoa, mitä varuskunnissa tapahtuu, kertoo Ikonen.

Yleensä influenssakaudet ovat alkaneet varuskunnista ja päiväkoti-ikäisistä lapsista.

Helsingin kaupungin epidemiologi Hannele Kotilaisen mukaan Helsingissä parin viime viikon aikana todettujen tapausten joukossa alle 10 -vuotiaiden lasten määrä on suhteessa korkea.

- Vanhemmat jättivät viime vuonna pieniä lapsia rokottamatta ja tämä varmasti selittää pikkulasten suurta määrää, Kotilainen harmittelee. 

Pääsääntöisesti sairastuneet ovat olleet työikäisiä 20 - 50 -vuotiaita.

Kaikkiaan Helsingin terveyskeskuksissa on käynyt yli 7 800 ihmistä erilaisten hengitystieflunssien vuoksi. Influenssaa on epäilty noin 230 tapauksessa. Flunssat ovat ruuhkauttaneet puhelinneuvontaa ja nopeita aikoja on vaikea saada.

Rokottaminen kannattaa edelleen

Sekä Ikonen että Kotilainen korostavat, että rokotus kannattaa edelleen ottaa vaikka sikainfluenssaepidemia onkin alkanut.

- Toiveena on, että lapset ja raskaana olevat ottaisivat vielä rokotuksen senkin vuoksi, että Euroopassa rokote on purrut hyvin juuri A(H1N1)pdm09 -virukseen eli sikainfluenssaan, Kotilainen korostaa.

Tautisuojan saaminen vie pari viikkoa.

 

Lue myös:

    Uusimmat