Mainos

Tältä näyttää lokkiongelma Jyväskylän malliin

Killerin raviradan Jyväskylässä piti tänä keväänä olla lokkivapaa alue, mutta toisin kävi. Raviradalla pesii nyt naurulokkeja jopa sata paria enemmän kuin vuosi sitten.

– Tilanne on ihan uskomaton. Raviradalle on omien laskujeni mukaan asettunut pesimään noin 400 paria naurulokkeja, kertoo ylitarkastaja Auvo Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Raviradan keskellä olevaa Killervä-järveä ruopattiin talvella siinä toivossa, että alueella vuosia pesinyt naurulokkiyhdyskunta muuttaisi muualle. Ruoppaus kuitenkin epäonnistui.

– Poistettavaa massaa oli odotettua enemmän ja se jäi isoksi niemekkeeksi järvelle, harmittelee Keski-Suomen Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ahti Ruoppila.

Ravirata hakee lupaa pesien hävittämiseksi

Naurulokkien paluu Killerille oli hevosurheiluväelle epämiellyttävä yllätys. Keski-Suomen Ravirata Oy onkin hakenut ELY-keskukselta lupaa lintujen pesien hävittämiseksi.

– Lokit ovat meille turvallisuuskysymys. Ne tekevät raviradan käytön haasteelliseksi. On erittäin suuri riski tapahtua vaaratilanteita, Ruoppila sanoo.

ELY-keskus on pyytänyt asiassa lausuntoa ympäristöministeriöstä, sillä ympärivuotisesti rauhoitetun linnun pesien hävittämiseen ei Suomessa aikaisemmin ole myönnetty lupaa.

Ruoppila toivoo, että lupa heltiäisi nopealla aikataululla. Ylitarkastaja Auvo Hamarus puolestaan ei usko, että lupa ehtii täksi kesäksi.

– Jonkinmoisena ihmeenä pidän sitä, jos lupa menee sujuvasti eteenpäin. Pesien hävittäminen pitäisi aloittaa jo kuukauden sisään, sillä sen jälkeen haudonta on jo alkanut.

Heinäkuussa jopa 2000 lintua

Jos Killerille asettunut lokkiyhdyskunta saa viettää kesänsä ilman häiriöitä, riittää raviradalla loppukesästä siivekkäitä.

– Jos pesässä on keskimäärin kolme munaa, niin se on 800-1 200 poikasta ja emot päälle. Se tarkoittaa, että Killerillä on 2000 lintua lennossa heinäkuussa, Hamarus laskee.

Erityisesti nuoret, tottumattomat hevoset, isot yleisömäärät ja valtava lokkiyhdyskunta eivät sovi yhteen, sanoo Keski-Suomen Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ahti Ruoppila.

– Ensi vuonna lokkiongelmaa ei enää ole, maksoi mitä maksoi. Haemme uutta lupaa ruoppaukselle ensi talveksi.

Toistaiseksi vakavin turma Killerin raviradalla tapahtui kesäkuussa 2010, kun ruotsalainen ravuri törmäsi lokkiin, taittoi niskansa ja kuoli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.