Tältä näyttää Leijonien NHL-miehistö – MTV Urheilun valinnoissa kiistaa mielenkiintoisista nimistä

Leijonien miehistö vuoden 2025 helmikuussa pelattavaan neljän maan NHL-turnaukseen sisältää useita mielenkiintoisia valintoja. MTV Urheilun toimitus listasi oman näkemyksensä Suomen tulevasta kokoonpanosta.

Vastauksensa Leijonien unelmamiehistöstä antoi kahdeksan MTV Urheilun toimittajaa: Riku Hellanto, Jere Hultín, Ossi Karvonen, Kasperi Kunnas, Santtu Manner, Matti Nyrhinen, Antti Rämänen ja Ilari Savonen.

NHL ilmoitti alkuviikosta 12.–20. helmikuuta 2025 pelattavasta neljän maan turnauksesta, johon osallistuvat Suomen lisäksi Kanada, Yhdysvallat ja Ruotsi. 

Ajankohdasta ja sopimusteknisistä johtuen turnaukseen saa ilmoittaa vain pelaajia, joilla on voimassa oleva NHL-sopimus ja jotka ovat NHL-seuransa kokoonpanossa 2. joulukuuta 2024. Mukaan ilmoitetaan 20 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia.

MTV Urheilun toimittajien kokoamista listoista jokaisessa toistui yhden maalivahdin, neljän puolustajan ja kahdeksan hyökkääjän nimet. Vain viimeiset valinnat aiheuttivat suurempaa hajontaa. Tässä on toimituksen näkemys turnaukseen osallistuvasta miehistöstä:

Leijonilla selvä ykkösmaalivahti

Aiemmista NHL-pelaajilla pelatuista turnauksista poiketen Suomella on tällä kertaa asettaa maalin suulle selkeä ykkösvahti. Kahdeksasta toimittajasta jokainen listasi Juuse Saroksen ykkösvahdiksi. 28-vuotias Saros kantaa suomalaisista eniten vastuuta myös seurajoukkueessaan.

Maalivahdit:

Juuse SarosNashville Predators
Ville HussoDetroit Red Wings
Ukko-Pekka LuukkonenBuffalo Sabres

Yhtä selviltä näyttävät myös Ville Husson ja Ukko-Pekka Luukkosen valinnat. Luukkosen listasi joukkueeseensa kuusi ja Husson viisi toimittajaa. Muista nimistä vain Carolinan Antti Raanta, Ottawan Joonas Korpisalo ja Nashvillen Kevin Lankinen nousivat yksittäisinä mainintoina esiin.

Riku Hellannon papereissa luukkuvahdiksi tai kolmanneksi maalivahdiksi olisi voinut ajatella myös Kaapo Kähköstä, mutta valinta osui kuitenkin Luukkoseen.

– 24-vuotias Luukkonen on tehnyt tällä kaudella lopullisen läpimurtonsa NHL:ään ja on joidenkin vuosien päästä vahvasti tyrkyllä jopa Leijonien ykkösvahdiksi. Tästä syystä mukaan jo nyt imemään oppia kokeneemmilta, Hellanto perustelee valintaansa.

Juuse Saros on Leijonien selkeä ykkösmaalivahti.

Kovaa nousua tekevä pakki ulkona

Puolustajista löytyi neljä nimeä, jotka jokainen toimittaja haluaisi joukkueeseensa: Miro Heiskanen, Esa Lindell, Jani Hakanpää ja Niko Mikkola.

Puolustajat:

Jani HakanpääDallas Stars
Miro HeiskanenDallas Stars
Henri JokiharjuBuffalo Sabres
Esa LindellDallas Stars
Niko MikkolaFlorida Panthers
Olli MäättäDetroit Red Wings
Rasmus RistolainenPhiladelphia Flyers

varalla: 
Juuso Välimäki, Arizona Coyotes

 

Heidän lisäkseen mukaan mahtuivat Rasmus Ristolainen, Olli Määttä ja Henri Jokiharju, joista neljä toimittajaa olisi kuitenkin vaihtanut jonkun heistä Juuso Välimäkeen.

Suomalaisista NHL-puolustajista ei ole kovinkaan paljon valinnan varaa. Tästä kertoo sekin, että seitsemän valitun puolustajan lisäksi ääniä riitti vain Arizonan Juuso Välimäelle, jonka olisivat ottaneet omaan joukkueeseensa MTV Urheilun ryhmästä Ilari Savonen, Santtu Manner, Ossi Karvonen ja Kasperi Kunnas. Neljän muun listalta Välimäki putosi niukasti.

– Ylöspäin pelaamisen suhteen pakistossa on puutteita. Sellaista kiekollista suvereenisuutta alá Heiskanen ei löydy liikaa, Kunnas perusteli Välimäen ottamista ryhmään Jokiharjun sijaan.

Juuso Välimäki olisi kelvannut kolmelle toimittajalle mukaan neljän maan turnaukseen.

Nimimiehiä rannalle hyökkäyksestä

Hyökkäyspäässä päävalmentaja Antti Pennasella on käytettävissään laaja materiaali peliälyä, maalintekovoimaa ja kahden suunnan pelaamista. Päivänselviä valintoja joukkueeseen ovat Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Roope Hintz, Teuvo Teräväinen, Artturi Lehkonen sekä MTV Urheilun listoilla myös Matias Maccelli ja Anton Lundell, jotka jokainen toimittaja valitsisi mukaan.

Hyökkääjät:

Sebastian AhoCarolina Hurricanes
Aleksander BarkovFlorida Panthers
Mikael GranlundSan Jose Sharks
Erik HaulaNew Jersey Devils
Roope HintzDallas Stars
Patrik LaineColumbus Blue Jackets
Artturi LehkonenColorado Avalanche
Anton LundellFlorida Panthers
Eetu LuostarinenFlorida Panthers
Matias MaccelliArizona Coyotes
Mikko RantanenColorado Avalanche
Teuvo TeräväinenCarolina Hurricanes
Eeli TolvanenSeattle Kraken

varalla: 
Kaapo Kakko, New York Ranges
Jesperi Kotkaniemi, Carolina Hurricanes 

 

Yhtä lukuun ottamatta kaikki luottivat myös Eeli Tolvaseen ja Eetu Luostariseen. Kahden listalta puuttui Patrik Laine, jonka osallistumisen yllä on ajankohtaisia kysymysmerkkejä. Laine ilmoittautui hiljattain NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n tukiohjelmaan, joka tarjoaa apua pelaajan henkilökohtaisissa ongelmissa. Jos Laine on ensi kaudella lähelläkään aiempaa iskuaan, on hänen valintansa itsestäänselvyys.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Eetu Luostarinen (vas.) ja Anton Lundell ovat Leijonille valmis tutkapari Florida Panthersista.

Laajasta hyökkäyskalustosta on hahmoteltavissa toinen toistaan mielenkiintoisempia kombinaatioita. Moni sijoittaisi esimerkiksi Artturi Lehkosen kärkiketjuihin, osa ottaisi hänet osaksi perinteisempää nelosketjua.

– Lehkonen–Lundell–Luostarinen-ketjussa olisi kunnon santapaperi- ja pimennysmateriaalia, Ilari Savonen kirjoittaa.

– Leijonien dream team -joukkueessa on kaksi vahvuutta: hyökkäyspään leveys ja Juuse Saros. Leijonien tuleva päävalmentaja Antti Pennanen esikuntineen voi ripotella tulivoimaa useampaan ketjuun, Savonen jatkaa.

Hyökkäyspään valinnoissa 13 paikan ulkopuolelle jäivät Kaapo Kakko ja Jesperi Kotkaniemi. Esimerkiksi Kasperi Kapasta ei kukaan kahdeksasta toimittajasta ottanut omaan joukkueeseensa.

Lue myös:

    Uusimmat