Tältä näyttää 1800-luvun Porvoo

Porvoossa on vietetty juhlaa vuoden 1809 valtiopäivien päättäjäisten muistoksi. Neljä kuukautta kestäneiden valtiopäivien päättäjäisissä keisari Aleksanteri I nosti Suomen juhlapuheessa kansakunnaksi kansakuntien joukkoon.

Porvoossa kalaasien ohjelmaan on kuulunut keisarin vierailu, päättäjäistanssiaiset ja miekkailukahakka sekä aikakauteen sopivia laulu- ja tanssiesityksiä.

Kaupunkilaisia oli pyydetty pukeutumaan ajalle sopivaan asuun. Mukulakivikadulla törmäsikin tuon tuosta pitsisiin päivänvarjoihin ja univormuasuisiin miehiin, jotka tepastelivat kuumassa helteessä pitkissä, mustissa nahkasaappaissa.

Empire-linja jo vuoden 1809 kesämuotia

Oppaana toiminut Irja Tarvala oli pukeutunut Porvoon käsityökoulun tekemään asuun, johon kuului bonettimallinen hattu ja tietysti empirelinjainen mekko, joka on ollut muotia myös vuonna 2009.

- Asu on aika lämmin ja vähän erikoinen. Tuntee itsensä vähän liikennemerkiksi suoraan sanoen, kun en ole pitkään hameeseen tottunut, Tarvala sanoo.

Tarvala oli yksi niistä, joille oli tapahtumaan valittu oma rooli. Tarvalan rooli oli esittää kauppias Sundmanin leskeä eli 1800-luvun yläluokkaa. Samalla hän valisti vilkkaan kesäkaupungin vieraita Porvoon maineikkaasta historiasta.

- Suomalaiset tuntevat hyvin oman historiansa, ulkomaalaisille on ollut vaikeampi kertoa tästä autonomiasta ja yhteyksistä Ruotsiin, Tarvala sanoo.

Hänelle Porvoon valtiopäivät merkitsivät alkulaukausta sille kehitykselle, joka lopulta johti Suomen itsenäistymiseen.

- Valtiopäivät olivat ehkä jonkinlaista ennakkoa itsenäisyydelle. Silloin oli minun mielestäni hyvin taitavia valtiomiehiä, jotka autonomian aikana pystyivät pikkuhiljaa saamaan Suomelle enemmän ja enemmän itsenäisyyttä.

(MTV3)

Porvoon Kalaaseissa juhlittiin Porvoon valtiopäivien päättäjäisiä 18.7.2009.

Porvoon Kalaaseissa juhlittiin Porvoon valtiopäivien päättäjäisiä 18.7.2009.

Lue myös:

    Uusimmat