Mainos

Taloyhtiöt käräjillä aiempaa enemmän

Taloyhtiöt haluavat selvittää entistä hanakammin riitoja oikeudessa, arvioi vakuutusmeklari Antero Miikki Colemont Finlandista. Hänen mukaansa kiinteistövakuutukseen liittyvän oikeusaputurvan käyttö on lisääntynyt.

Myös asukkaat selvittävät asioita entistä herkemmin oikeudessa.

- Kynnys käräjille lähtemiseen on ilmeisesti niin paljon madaltunut, ja asioille halutaan aina löytää joku toinen maksaja, hän arvioi.

Vakuutusmeklari edustaa vakuutusasioissa aina vakuutuksenottajaa eli taloyhtiöitä.

STT kysyi taloyhtiöiden käräjöintihalukkuudesta neljältä vakuutusyhtiöltä. OP-Pohjolassa, LähiTapiolassa ja Turvassa taloyhtiöiden oikeusaputurvan käytössä ei ole havaittu mainittavia muutoksia. Sen sijaan If-yhtiössä yleinen riitaherkkyys ja oikeuden haku juristien avulla on huomattu.

- Näppituntuma on, että vahingot ovat hienoisesti lisääntyneet, samoin kuten muutkin oikeusturvavahingot. Eniten ovat lisääntyneet peruskorjauksiin, esimerkiksi putkiremontteihin, liittyvät riidat. Näissä tapauksissa riidellään sekä urakoitsijoiden että asukkaiden kanssa, kertoo korvausjohtaja Heli Lehmussaari-Rehn sähköpostitse.

- Taloyhtiöiden riidat liittyvät yleisimmin rakennusurakoihin. Myös yhtiökokouksen päätöksiin ja kunnossapitovastuuseen liittyvät riidat osakkaiden kanssa ovat yleisiä, hän lisää.

Määrä kasvussa myös vakuutuslautakunnassa 

Myös Vakuutus ja rahoitusneuvonta Finen vakuutuslautakunnassa oikeusturva-asioiden määrä on kasvanut. Vuonna 2011 käsiteltiin 55, vuonna 2012 66 ja viime vuonna 89 oikeusturvaan liittyvää tapausta, kertoo jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki.

- Näihin sisältyvät yritysten, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden luvut. Kaikkiaan vakuutuslautakunnassa ratkaistaan vuosittain 700-800 tapausta, hän kertoo.

Vakuutusmeklari Miikki sanoo suosittelevansa riitaosapuolille sopimista oikeudenkäyntien sijasta.

- Olen yrittänyt neuvoa, että älkää päästäkö asioita liian pitkälle, vaan yrittäkää tehdä lakimiesapua käyttäen vaikka huonompikin sopimus. Oikeusjutut maksavat ja voivat venyä pahimmillaan useaan vuoteen. Sen aikaa kaikki ovat löysässä hirressä. Myös kiinteistövakuutuksen oikeusturvan vakuutusmäärät, 17 000 - 25 000 euroa, loppuvat yleensä käräjäoikeuteen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.