Mainos

"Taloyhtiön johdon syytekynnys korkealla lumivahingoissa"

Talojen katolta pudonneen lumen ja jään aiheuttamat onnettomuudet ovat kirvoittaneet keskustelun vastuun kantajista. Monelta taloyhtiön hallituksen jäseneltä on mennyt kahvit väärään kurkkuun, kun lehdissä on esitelty näkemyksiä, joiden mukaan hallituksen jäsen voi joutua vastaamaan vahingoista omaisuudellaan.

Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen rauhoittelee huolestuneita. Hän korostaa MTV3:n Huomenta Suomelle, että syytekynnys on tämän kaltaisessa asiassa korkealla.

- Korvausvastuu on ensisijaisesti taloyhtiön, mutta jos mennään peräämään vastuuta yhtiön johdolta, niin silloin sillä täytyy olla jonkinlainen laiminlyönti. Rikosoikeudellinen vastuu on erittäin harvinaista taloyhtiössä. Kynnys siihen, että ylipäätään ryhdytään syyttämään on korkea.

Hallituksen laiminlyönti olisi Kärkkäisen mukaan esimerkiksi olla organisoimatta ja tarkkailematta lumenpudotusta.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin Kuopiossa tammikuussa 2004 kuolemantuottamuksesta, kun talon katolta pudonnut jäälohkare oli tappanut jalkakäytävällä kävelleen miehen. Kärkkäinen selittää syytettä ja tuomiota tapauksen erityispiirteillä.

- Kuopion tapaus oli hyvin erityinen, koska hallituksen puheenjohtaja oli ottanut tehtäväkseen isännöitsijälle kuuluvia tehtäviä. Lisäksi hänen yrityksensä omisti rakennuksen, Kärkkäinen perustelee.

Kärkkäinen korostaa, että jos lumenpudottajia ei saada heti paikalle, alue pitää merkitä ja puomittaa. Isännöitsijän tehtävä on seurata huoltoyhtiön päivittäistä toimintaa.

- Lähtökohtaisesti korvausvastuu on taloyhtiöllä, jos aluetta ei ole merkattu puomeilla tai naruilla ja ohikulkevia varoitettu.

Katso Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäisen haastattelu: (Huomenta Suomi 18.01.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.