Mainos

Taloyhtiöitä hallitaan usein puutteellisesti

Huonon hallinnon vuoksi vanhenevissa kiinteistöissä ei saada aikaan tarvittavia korjauksia. Tämä voi alentaa osakkeiden arvoa.

Monia asunto-osakeyhtiöitä hallitaan puutteellisesti. Suomen Isännöintiliiton ja AKHA ry:n (Suomen Isännöintiliiton ja Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat) mukaan taloyhtiöiden hallituksiin on vaikea saada ihmisiä, hallitusten jäsenten asiantuntemus on heikkoa ja osa jäsenistä toimii omia etujaan ajaen.

Huonon hallinnon vuoksi vanhenevissa kiinteistöissä ei saada aikaan tarvittavia korjauksia. Tämä voi alentaa osakkeiden arvoa.

Suomen Isännöintiliitto ja AKHA ry toivovat, että hallitustyöskentelyn arvostus nousisi. Hallituksen ja isännöitsijän välistä tehtäväjakoa tulisi selkeyttää ja hallituksen jäsenten osaamista parantaa.

Hallitustyölle tulisi myös laatia nykyistä tarkemmat menettely- ja palkkiosuositukset. Tällä hetkellä kaikille hallituksen jäsenille ei edes makseta palkkaa. Enimmillään kokouspalkkio on noin 100 euroa.

Taloyhtiöiden suurin haaste on tällä hetkellä kiinteistöjen vanheneminen. Ikääntyvät talot vaativat erilaisia remontteja.

- On arvioitu, että 300 000 asuntoa joutuu putkiremontin kohteeksi lähivuosien aikana, sanoo AKHA ry:n puheenjohtaja Ben Grass.

Kiinteistöille aletaan antaa tähtiä

Tällä hetkellä valmistellaan uutta kiinteistöjen kuntoluokitusta, jonka ansiosta asunnon ostajan on helpompi arvioida mahdollista ostokohdettaan. Kuntoluokitus muistuttaa hotellien tähtiluokitusta. Kiinteistö voi saada kokonaisarvosanaksi esimerkiksi kolme tähteä. Lisäksi kiinteistöstä pisteytetään eri puolia, kuten putket ja julkisivu.

- Jatkossa asunnon ostajan on helppo katsoa yhdestä paperista asunnon kunto. Kuntoluokituksen teettäminen on vapaaehtoista. Kuluttajat tulevat sitä kuitenkin varmasti vaatimaan, ja sitä kautta se yleistyy, sanoo toimitusjohtaja Tero Heikkilä Suomen Isännöintiliitosta.

Asunnon ostajan tilanne paranee huomattavasti. AKHAn ja Isännöintiliiton mukaan kiinteistönvälittäjät eivät tällä hetkellä asunnon hintaa arvioidessaan ota huomioon taloyhtiön toimivuutta ja kiinteistön vaatimia korjauksia. Ennemmin korostetaan alhaista yhtiövastiketta.

AKHA ry ja Suomen Isännöintiliitto solmivat tänään yhteistyösopimuksen. Isännöintiliitto toimii isännöintiyritysten ja isännöitsijöiden etujärjestönä. AKHA taas on hallitusten puheenjohtajien ja jäsenten puolella. Molempien osapuolten tahtona on, että kiinteistöjä isännöitäisiin ja hallinnoitaisiin nykyistä ammattimaisemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.