Mainos

PAM: Nyt kannattaisi ostaa suomalaisia palveluita

Suomalaisen työn liitto on laskenut, että jos jokainen meistä laittaisi 10 euroa päivässä suomalaiseen palveluun, niin se toisi noin 10 000 työpaikkaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin muistuttaa, että 10 euroa on monelle suomalaiselle aika vähän.

– Toivon, että sitä vähän enemmän mietittäisiin, kun tehdään niitä valintoja, mihin sitä rahaa käytetään. Usein puhutaan suomalaisesta tuotannosta ja tavaroista. Palvelut työllistävät moninkertaisesti enemmän.

Tiukka taloustilanne on Selinin mukaan näkynyt erityisesti monissa vapaa-ajan palveluissa.

– Matkailu ja ravintolapalvelut ovat niitä joista säästetään. Toki sitten suomalaiset käyttävät aika vähän muutenkin kotipalveluita. Ajattelutapana usein on, että kaikki, jonka voi tehdä itse, tai mistä voi kokonaan laistaa ilman, että päivittäinen välttämättömyys kärsii, niin kyllä ne ovat ensimmäisenä tulilinjalla.

Kulutus tekee kansantaloudelle hyvää

Nykyisessä suhdannetilanteessa Selin kannustaakin ihmisiä, jotka eivät ole pahimmassa taloustilanteessa, työttömyysuhan alla tai työttöminä tai muuten pienituloisia, kuluttamaan.  

– Olisi meidän kansantaloudelle tosi hyvä, että kulutettaisiin. Meillä on tämä vanha klisee olemassa, että ei me toistemme paitoja pesemällä kansantaloutta saada nousuun, mutta kyllä sillä tuotetaan kansantalouteen lisäarvoa. Voisimme ajatella vähän niin, että mikä on arvokasta? Jos mulla on siihen varaa, ja minä voin käyttää palvelua, niin miksi en käyttäisi sitä? Minun vapaa-aikani on niin arvokasta, että vaihdan sitä sitten palveluihin.

Ihmisten säästäminen on tavallista kaikkialla. Selin muistuttaa, että PAM:in jäseninäkin on paljon pienituloisia.  

– Kyllä meillä on paljon sellaisia palkansaajiakin, jotka joutuvat tekemään valintoja. Meillä on paljon PAM:kin jäseniä, jotka tienaavat nettona paritonnia kuussa ja osa-aikaisia, jotka tienaavat vain hieman yli 1300 euroa kuussa. Ei siinä luksusta elämään piisaa. Olisi järkevää kansantalouden kannalta, että nimenomaan pieni- ja keskituloisille kohdennettaisiin verohelpotukset ja palkankorotukset, koska ne menevät sitten suoraan kulutukseen.

Selinin mukaan verolinjan lisäksi palveluiden kysyntää pystyttäisiin lisäämään loma-aikojen muutoksella. Keskustelu on noussut aika ajoin esille.

– Meillä on sellainen ongelma, että heinäkuussa suomalaiset ovat lomalla ja ulkomaiset turistit tulevat elokuussa. Se ei riitä se ulkomaisten turistien määrä, jotta kannattaisi elokuussa pitää montaa paikkaa auki. Monessa paikkaa tarvittaisiin sellainen perussuomalainen kotimainen kysyntä sinne pohjalle, jotta voisimme palvella ulkomaisiakin matkailijoita Suomessa elokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja