Taloustieteilijät: Optiot kalliita ja tehottomia

Arvostetut taloustieteilijät arvostelevat johtoa palkitsevat optiot kalliiksi ja tehottomiksi.

Soneran optio-ohjelma on saanut myöhemmin negatiivista julkisuutta.

Helsingin kauppakorkeakoulun professorit Seppo Ikäheimo ja Risto Tainio sekä Mandatumin entinen johtaja Timo Löyttyniemi toteavat tänään julkaistavassa kirjassaan "Ylimmän johdon palkitsemisjärjestelmät", että optioista koituu yrityksen omistajille ainakin tuplasti kustannuksia siihen nähden, mitä yritysjohto niistä hyötyy.

Kirjoittajien mukaan optiot saattavat kannustaa johtoa nopeaan rahastukseen ja tiedottamisen manipulointiin kurssien maksimoimiseksi. Optiot ovat tuottaneet joissakin tapauksissa ylimmälle johdolle huippuansioita, vaikka yritysten tulokset ovat jääneet heikoiksi. Myös optioiden sitouttamisvaikutus todetaan kirjassa kyseenalaiseksi, sillä monissa yrityksissä optioista voi luopua jo alle vuoden omistuksen jälkeen.

Kirjoittajien mukaan optiot toki voivat parhaimmillaan kannustaa yrityksen huippumenestykseen, kuten on käynyt Nokian tapauksessa.

Helsingin Sanomien mukaan Ikäheimo, Tainio ja Löyttyniemi suosittavat kannustimien selvempää sitomista yrityksen menestykseen. Esimerkiksi perinteinen suora osakeomistus kannustaisi yrityksen pitkäjännitteiseen kehittämiseen.

Suora osakeomistus olisi myös optioita tasapuolisempi, sillä siinä kurssilasku tuntuisi myös johtajien potissa toisin kuin optioissa, jotka yleensä tarjoavat yritysjohdolle vain voiton mahdollisuuden.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat