Mainos

Taloustieteen professori: Maksun aika on tullut

Vaikka rahoituslaitosten analyytikot julkisuudessa rauhoittelevat kuluttajia ja vakuuttelevat euroalueen kriisin olevan jo hoidossa, on taloustieteen puolueeton asiantuntija hyvinkin skeptinen jatkon suhteen.

Tampereen yliopiston taloustieteiden professorin Hannu Laurilan mukaan varmaa on vain se, että juhlat on ohi ja maksun aika on edessä.

- Nämä finanssi-ilmiöt ovat heijastuksia reaalitaloudellisista ongelmista. Me olemme tässä kuplan aikana kuvitelleet enemmän kuin, mitä todellisuudessa on. Eli me joudumme väistämättä sopeutumaan huonompaan taloudelliseen tilanteeseen, Laurila summaa.

Markkinoiden ensireaktio ei vakuuta

Euron puolustamiseksi tehty 750 miljardin euron vakauspaketti ja keskuspankkien tuki vakuutti eilen markkinat ja pörssikurssit ampaisivat ylös. Laurila kuitenkin korostaa, ettei markkinoiden lyhyen tähtäyksen reaktioihin kannata panna liikaa painoa.

- Kyllähän pörssikurssit reagoivat tällaisiin uutisiin, mutta kyllä ne nopeasti reagoivat alaskin päin. Korjausliike ei ole vielä edes palauttanut kursseja aikaisempaan tasoon. Turbulenssia on sillä puolella varmasti odotettavissa lisää, Laurila varoittelee.

Laurila muistuttaa, että tilanteen todellisen kohentumisen pitäisi lähteä liikkeelle reaalitaloudesta. Euron pelastusoperaatio on jäänyt toistaiseksi fiskaaliseksi kikkailuksi.

Koroissa vahvaa nousupainetta

Euroopassa on ollut pitkään poikkeuksellisen matala korkotaso. Laurilan mukaan korkotason nousulle onkin tällä hetkellä kovia paineita, vaikka kriisi näyttäisi juuri tällä hetkellä olevan hoidossa.

- Epävarmuutta tämä tarkoittaa joka tapauksessa ja se näkyy korkotasossa jollakin tavalla aina.

Lisäksi Laurila muistuttaa nyt syntyneen luottamuksen hauraudesta.

- Näin lyhyellä tähtäyksellä tuntuu siltä, että markkinat ovat rauhoittuneet, mutta eihän sitä tarvitse tulla kuin huonoja uutisia Espanjasta, niin tilanne on taas aivan sama. Eikä nämä toimet, joita tässä on nyt tehty, pysty loputtomasti vakautta saamaan aikaan, Laurila selittää.

Kansa joutuu kupruissa maksumieheksi

Laurila pitää selvänä, että asuntojen hinnat tulevat Suomessa laskemaan. Laurila kuvailee asuntomarkkinoiden tilannetta jopa kuplanomaiseksi.

- Tähän nousuun tulee välittömästi taite, kun korkotaso nousee ja epävarmuus lisääntyy, Laurila ennustaa.

Verotus on puolestaan kiristymässä.

- Kansa ja tavallinen kuluttaja on näissä tällaisissa kupruissa lopulta maksumies, joten verotuksessahan se näkyy ilman muuta, Laurila toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.