Mainos

Taloustaantuma jakaa Eurooppaa kahtia

Talouskriisi uhkaa murentaa koko Euroopan yhteismarkkina-alueen. Eurooppaa uhkaa myös uusi, syvä kahtiajako talouskriisin takia.

EU-maiden johtajat kokoontuvat huomenna Brysselissä jakautuneina vanhoihin leireihin; itään ja länteen. Ensimmäistä kertaa Itä-Euroopan maat kokoontuvat keskenään hiomaan taktiikkaansa ennen varsinaista huippukokousta.

Vaatimuslistan kärjessa on protektionismin välttäminen.

- Olemme vakuuttuneita siitä, että nykyinen maailmanlaajuinen talous- ja finanssikriisi voidaan voittaa vain yhteisellä politiikalla, sanoo Tshekin varapääministeri Alexandr Vondra.

EU-tutkija Karel Lannoo CEPS-tutkimuslaitoksesta on huolestunut EU-leirin jakaantumisesta.

- Olen huolestunut siitä, että se, mitä olemme rakentaneet viimeiset 20 vuotta yhtenäisen Euroopan hyväksi, on hajoamassa nopeasti siksi, että kaikki hakevat vain kansallisia ratkaisuja yhteisten eurooppalaisten sijasta, sanoo Lannoo.

Idän toinen vaatimus on 100 miljardin euron tukirahaston perustaminen. Nyt kun Länsi-Euroopan pankit ovat vetäneet rahansa pois idän haarakonttoreistaan omiin tarpeisiinsa, Itä-Euroopan valuutat ovat romahtaneet ja budjettivajeet syventyneet. Nyt itä yrittää saada lännen ymmärtämään, että on sen oman edun mukaista rientää apuun.

- Itä-Euroopan tarvitsemat summat eivät ole suuria Länsi-Euroopalle, joten auttaminen olisi mahdollista. Ja annetaan markkinoiden rauhoittua ja katsotaan, miten tilanne tasaantuu. Sillä välin tarvitaan solidaarisuutta, mutta paniikille ei saa antaa valtaa, Lannoo sanoo.

Maailmanpankki on jo nostanut varoittavan sormensa muistuttaen, että Berliinin muuri kaatui jo 20 vuotta sitten ja että olisi todellinen tragedia, jos Euroopan annetaan jakautua uudelleen kahtia talouskriisin takia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.