Mainos

Talousrikosten torjuntaohjelmaa arvostellaan liian tiukaksi

Sisäministeriössä valmisteltavaa talousrikosten torjuntaohjelmaa pidetään liian rankkana. Esimerkiksi kauppa- ja teollisuusministeriön ja keskuskauppakamarin mielestä suunnitellut lain tiukennukset vaikeuttaisivat liikaa rehellisten yrittäjien toimia.

Vuoteen 2002 ulottuva ohjelma on tarkoitus hyväksyä syksyllä hallituksen periaatepäätöksenä, joka sitten linjaisi tulevien vuosien toimia. Talousrikostorjuntaohjelma toisi toistasataa uutta virkamiesta pöyhimään talousrikoksia ja useita tiukennuksia lakeihin. Niitä ovat esimerkiksi kaupparekisterin valvonnan tiukentaminen. Kansalaisten henkilötunnusta vastaava firmojen yritystunnus sekä arvonlisäverojärjestelmän ja tilintarkastajien roolien muutokset.

Nyt rajuksi luonnehdittu ehdotus on kohdannut vastarintaa: oikeusministeriö esimerkiksi pitää luonnosta paikoin yksipuolisena ja pinnallisena. Keskuskauppakamari ja kauppa- ja teollisuusministeriö puolestaan eivät halua tilintarkastajista ilmiantajia. Ehdotuksen mukaan tilintarkastajien pitäisi raportoida havaitsemistaan törkeistä rikoksista syyttäjälle. Teollisuus- ja työnantajat huomauttaa siitä, että monet ohjelman ehdotukset lisäisivät kohtuuttomasta byrokratiaa ja toisivat kunniallisille yrityksille tarpeetonta lisätyötä. Sen sijaan poliisitahojen lausunnoissa uusia ehdotuksia tervehditään ilolla, mutta kritiikkiäkin löytyy. Muutamissa kohdissa lakeja pitäisi tiukentaa entisestään.
(MTV3/Jarkko Sipilä)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.