Mainos

Talousrikosten aalto uhkaa Suomea

Poliisin ylimmässä johdossa on varauduttu talousrikosten määrän kasvuun. Poliisitarkastaja Matti Rinne sisäministeriön poliisiosastolta tietää, että heikko taloustilanne antaa tuulta talousrikollisten purjeisiin.

Ministeriössä odotellaankin sitä, milloin talousrikosten aalto kaatuu päälle.

- Kun rahavirta tyrehtyy yrityksiin päin, alkavat ne seuraamaan tarkemmin saataviaan. Tässä yhteydessä paljastuu monenlaisia pikkupetoksia, Rinne sanoo.

Poliisi on kirjannut viime aikoina paljon verorikoksia. Myös aliurakointiin liittyvä kuittikauppa on poliisitarkastajan mukaan niin sanottua talousrikollisuuden alatasoa, mitä on näinä aikoina nähtävissä paljon.

Taantuma ajaa yrityksiä konkurssiin ja niiden lisääntyessä tulee ilmi myös monia velallisen rikoksia, kuten kirjanpitorikoksia. Yritykset siirtävät ennen konkurssiin hakeutumista omaisuuttaan tuulen suojaan samalla tavalla kuin 1990-luvun alussa.

- Tällaiset isä-poika-pakettiauto-konkurssit tulevat olemaan vaikeimpia kuin viime laman aikana, sillä viranomaiset ovat nyt valveutuneempia, Rinne toteaa.

Edellisestä on otettu opiksi, sillä viranomaisten resursseja talousrikollisuuden kitkemiseksi on parannettu merkittävästi. Ministeriöstä luvataan, että poliisi tutkintavoimaa pidetään yllä.

Kuittikauppa ammattimaista

Talouselämän sisälle on kytkeynyt myös ammattirikollisia. Poliisitarkastaja Rinteen mukaan järjestäytynyt ja ammattimainen rikollisuus ei kuitenkaan muodosta suurta osaa koko talousrikosvolyymissä.

Kuitenkin esimerkiksi kuittikauppa pimeine palkkoineen on hyvin järjestäytynyttä.

- Pelottavaa siinä on tietenkin se, että kuittikauppa tuo näitä ihmisiä liike-elämän alalle, Rinne sanoo.

Turun sanomat kertoi tänään, että talousrikokset ovat yhä useammin Suomessa toimivien järjestäytyneiden rikosryhmien työsarkaa. Noin joka kymmenes talousrikoksista epäilty kuuluu rikollisryhmään.

- Se on uhkakuva, joka tulee varmasti lisääntymään, mutta mielestäni järjestäytynyt talousrikollisuus on merkittävästi vaarallisempaa kuin näiden tunnuksellisten rikollisryhmien jutut, Rinne summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.