Talousongelmia? Muuta suhtautumistasi rahaan!

Huomaatko, että kun puhe kääntyy rahaan, alkaa päässäsi kuulua lähisukulaisten ääni? He ovat opettaneet sinulle rahasta enemmän kuin ehkä tulivat ajatelleeksikaan.

Saamme ympäriltämme rahaoppeja aivan jatkuvasti, vaikka emme tulisi edes ajatelleeksi asiaa, sillä imemme lapsesta asti sisäämme tietoa, josta osa käsittelee rahaa. Osa opeista on konkreettisia neuvoja, mutta osa on huomaamattomampaa, niin sanottua ohjelmointia.

Talousvalmentaja Mikko Sjögren sanoo, että on tärkeää tiedostaa, mistä omat rahaopit ovat peräisin, ja ovatko opit hyviä vai huonoja. Helpointa on huomata verbaaliset opit, mutta rahaoppeja tulee myös mallintamalla ja erityisten kokemusten sivutuotteena. Mallintaminen tarkoittaa mahdollisesti tiedostamatonta käytöstä, josta olemme päätelleet, miten rahaan tulee suhtautua. Jos vanhempiesi esimerkki on osoittanut, että tuhlaaminen on pahasta, saatat potea huonoa omatuntoa aina kun ostat itsellesi jotain ”turhaa”.

Ohjelmointia voi muuttaa

Kaikki mallintaminen ei välttämättä ole haitallista, mutta oppeja ja niiden todenperäisyyttä kannattaa pohtia. Jos olet hyvätuloinen, mutta hassaat kuukausi toisensa jälkeen rahasi pois, pysähdy miettimään, mistä moinen johtuu. Puhuttiinko perheessäsi rikastumisesta kielteiseen sävyyn? Mieti sen jälkeen, ovatko kaikki rikkaat todella pahoja ihmisiä, vai onko luulo perätön? Jos elät jatkuvasti yli varojesi, miten oli vanhempiesi laita? Ehkä olet perinyt heiltä hällä väliä -suhtautumisen rahaan. Olisiko sinulla sittenkin turvallisempi olo, jos sinulla olisi myös vararahasto?

Kaikki huonot rahaopit eivät toki ole vanhemmilta peräisin, sillä kuulemme puhetta rahasta ystäviltä, työkavereilta ja asiantuntijoilta. Sen takia onkin tärkeää kulkea tuntosarvet valmiina huomaamaan perättömät väitteet ja uskomukset.

Talousvalmentaja Sjögren neuvoo neljä askelta rahasuhteen muuttamiseen

1. Ymmärrä, mistä ohjelmointi on lähtöisin. Vihattiinko perheessä rikkaita tai käytettiinkö rahaa kuin viimeistä päivää?

2. Tiedosta, minkälaisia uskomuksia sinulla on, ja miten ne vaikuttavat. Ovatko ne menestyksen este vai mahdollistaja?

3. Kyseenalaista. Ole valmiina epäilemään, kun huomaat jonkun puhuvan uskomuspohjalta. Tuntosarvien tulee värähtää etenkin, jos puheessa on sana ”aina” tai jos joku syöttää mielipiteitään totuuksina.

4. Korjaa huonot uskomukset uusiksi. Hyödynnä aisteja, tunnetta ja toistoa. Kirjoita uudet uskomukset, joita toistat päivittäin, kunnes ne automatisoituvat. ”Minä olen hyvä hallinnoimaan raha-asioitani.”

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV

Lue myös:

    Uusimmat