Mainos

Talousnobel peliteorian tutkijoille

Talouden Nobel-palkinnon saavat israelilais-yhdysvaltalainen Robert Aumann ja yhdysvaltalainen Thomas Schelling. Ruotsin Kuninkaallinen Tiedeakatemia palkitsi kaksikon peliteoriasta, jota voidaan käyttää apuna mm. liiketoiminnan konfliktien ratkaisemisessa.

Tämän vuoden taloustieteen Nobelin palkinto myönnettiin maanantaina peliteoriaa tutkineille israelilaiselle Robert J. Aumannille ja yhdysvaltalaiselle Thomas C.Shellingille. Tutkijat saivat palkinnon tutkimuksista, joissa peliteoriaa on sovellettu konfliktien ja yhteistyön selvittämiseen.

-Heidän tutkimuksensa ovat mullistaneet yhteiskuntatieteitä paljon laajemmin kuin vain taloustieteen alueella, perusteli palkintolautakunta päätöstä. Sen mukaan Aumannin ja Shellingin tutkimukset vaikuttavat edelleen yhteiskunnallisten instituutioiden synnystä käytävään keskusteluun.

Shelling käytti peliteoriaa kylmän sodan aikana mm. kansainvälistä turvallisuutta ja varustelukilpaa koskeneisiin tutkimuksiin. Aumann sovelsi Schellingin kehittämiä ajatuksia matemaattiseen analyysin, jolla pyrittiin selvittämään omalle maalle ja vastustajalle konfliktitilanteessa tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Palkinnon saajat jakavat keskenään 10 miljoonan kruunun eli noin 1,1 miljoonan euron palkintosumman. Taloustieteen palkinto on viides tänä vuonna jaettavista Nobelin palkinnoista. Viimeisenä jaettavan kirjallisuuden palkinnon saajan nimi julkistettaneen tällä viikolla.

Taloustieteen Nobelin perustanut Ruotsin keskuspankki

Taloustieteen palkinto ei kuulu dynamiittimiljonääri Alfred Nobelin testamentilla perustettuihin alkuperäisiin Nobelin palkintoihin, joita oli viisi. Nobelin testamenttivaroista jaetaan Nobelin lääketieteen, kemian, fysiikan, kirjallisuuden ja rauhanpalkinnot.

Taloustieteen palkinnon perusti vuonna 1968 Ruotsin keskuspankki. Virallisesti palkinnon nimi on "Ruotsin keskuspankin Alfred Nobelin muistoksi jakama taloustieteen palkinto". Vuonna 1969 jaetun ensimmäisen taloustieteen palkinnon jakoivat norjalainen Ragnar Frisch ja alankomaalainen Jan Tinbergen.

Tämän vuoden Nobelin palkinnot jaetaan Tukholmassa ja Oslossa 10. joulukuuta eli Alfred Nobelin kuolinpäivänä. Nobel kuoli vuonna 1896.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.