Mainos

Talouskurjuus pehmittää EK:ta keskitettyyn ratkaisuun

13:37

Entisestään huonontunut talous- ja työllisyystilanne on saanut Etelärannan työnantajat lämpenemään myös keskitetylle palkkaratkaisulle.

Virallisesti EK:n hallitus tavoittelee edelleen syksyn sopimuskierroksella liittokohtaisia ratkaisuja.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan muoto ei ole tärkeintä, vaan lopputulos.

– Moni on arvioinut tulevaa kierrosta haastavaksi. Toisaalta tämä taloustilanne edellyttää sitä, että pystytään sopimaan ja mitään ratkaisua ja keinoa ei pitäisi sulkea pois.

Maltillinen palkkaratkaisu yhdistettynä hallituksen veroporkkanoihin piristäis ostovoimaa ja parantaisi suomalaisyritysten kilpailukykyä maailmalla. Häkämiehen palkkatarjous tuskin herättää riemunkiljahduksia vastapuolella.

– Palkankorotusvaraa yrityksillä ei valitettavasti ole eli kyllä se lähellä nollaa liikkuu. Tietysti ennalta ei kannata paljon ehdottomuuksia sanoa, mutta työpaikkoja on menetetty ja Suomeen ei synny tarpeeksi työpaikkoja. Minusta yhteinen huoli pitäisi yhdistää siihen, että saadaan tällainen ratkaisu aikaan, joka kääntää työllisyyden nousuun.

Loppukesästä hallituspuolueiden poliitikot ovat vaatineet elvytystä loppukuun budjettiriiheltä. Häkämiehen mukaan elvytykseen kohdistuu ylimitoitettuja odotuksia, koska velkaisella valtiolla elvytysvara on rajallinen.

– Palkkakierros ja sen tukeminen veroratkaisulla olisi se keskeinen toive.

Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet erilaisia tapaamisia tälle kuulle ja Häkämiehen mukaan palkkaratkaisu nousee varmasti myös esille. Lisäksi työmarkkinaosapuolet, oppositio ja hallitus kokoontuvat Vantaan Heurekaan elokuun 26. päivänä etsimään yhteistä näkemystä Suomen talouden tilasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.