"Talouskriisien tunnusmerkit helppo ohittaa"

Maailmaa ravisutteleva talouskriisi on iskenyt viimeksi kipeimmin Islantiin. Helsingin yliopiston professori Markku Kuisman mukaan Islannin talouskehityksen ongelmat olivat havaittavissa hyvissä ajoin. Jo vuosi sitten Islannin kuin koko maailmankin kehityksessä näkyi monia tuttuja piirteitä sekä 80-luvun lopulta ja 90-luvun alusta että 20-luvulta.

Kuisma ymmärtää kuitenkin, että talouskriisien tunnusmerkit on helppo sivuuttaa.

- Ei siinä huumavaiheessa näitä varoittavia ääniä uskota, koska kaikilla on dollarin tai euron kuva silmissä, Kuisma toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Islannin pankkeja kohdanneet ongelmat ovat levinneet salamavauhdilla myös muualle Eurooppaan. Vaikka maailmantalouden kehityksen avautuminen on asettanut maaosat, maat ja valtiot erittäin tiukkaan riippuvuussuhteeseen, löytää Kuisma siitä löytyy myös hyvät puolensa. Tiukka riippuvuussuhde synnyttää myös yhteisen intressin estää kansainvälisen finanssijärjestelmän totaalinen romahdus.

– Eivät ne intressiristiriidat tai -eroavaisuudet ole kokonaan mihinkään hävinneet, mutta sitten tullaan tietylle rajalle, jossa on niin vahvoja yhdistäviä intressejä, että pystytään toimimaan yhdessäkin.

Islanti on jo löytänyt erään talous- ja avustuskumppanin Venäjästä. Kuisma arvelee Venäjän kiinnostuksessa Islantiin olevan osin suurvaltapoliittisia näkökulmia ja intressejä mukana.

– Venäjän intressi on tietysti saada jalansijaa täällä pohjoisilla alueilla ja ehkä siinä on myös tällainen revanssi, tällainen pieni potkaisu länteen, jossa Venäjä näyttää, että me autamme.

Talouskriisin ratkaisemisessa Kuisma pitää sekä pankkien valtiollistamista että roskapankkien luomista toimivana mallina.

- Riippuu kriisin asteesta kumpi on etusijalla, tarvitaan se roskapankki ja tarvitaan myös selvä signaali siitä, että kaikkea ei hoideta pistämällä ne veronmaksajan piikkiin, vaan myös omistajilla on riski.

Monien muiden asiantuntijoiden tapaan Kuisma uskoo talouskriisin näkyvän Suomessa jossain määrin, esimerkiksi asuntojen hinnoissa, mutta mihinkään hintakuplan puhkeamiseen hän ei usko.

– Hinnat tulee laskemaan, edellyttäen, että talouden skenaario on sellainen turvallinen hidastuminen meillä eikä syöksykierteeseen ajautuminen. Jos ajaudutaan syöksykierteeseen ja työttömyys alkaa kasvaa massamitassa, niin sitten kyllä alkaa tapahtua aika voimakkaita omaisuusarvojen laskua.

Kuisma muistuttaa kuitenkin, että Suomessa ei ole syytä lietsoa paniikkimielialaa.

– Kerrankin Suomi on siinä tilanteessa, että me voidaan katsoa vähän niin kuin aitiopaikalta tätä, kun pidetään vaan pää kylmänä. Ja jatketaan elämistä niin kuin ennenkin, rahan täytyy kiertää, ei sitä kannata säilöä, Kuisma muistuttaa

Lue myös:

    Uusimmat