Mainos

Talouskriisi vaikuttaa - Helsinki romahti kaupunkilistauksessa

Tänään Helsinki-päivää juhliva pääkaupunkimme ei enää kuulu maailman kalleimpien kaupunkien kärkeen.

Helsinki on pudonnut listalla viime vuodesta peräti 23 sijaa - nyt Helsinki on vasta maailman 65:ksi kallein kaupunki.

Listan kalleimmista kaupungeista kokoaa vuosittain konsulttitoimisto Mercer. Listalla verrataan toisiinsa elinkustannuksia yli 200:ssa maailman kaupungissa.

Maailman kalleimmaksi kaupungiksi nousi Japanin Tokio.

Ateena tipahti 24 sijaa

Monen eurooppalaisen kaupungin sijoitus listalla on laskenut talouskriisin myötä. Kalleimmiksi eurooppalaisiksi kaupungeiksi Mercerin tutkimuksessa selvisivät Geneve (5:s sija) ja Zürich (6:s sija).

Vain Tšekin Prahan ja Kreikan Ateenan sijoitus on romahtanut listalla yhtä nopeasti kuin Helsingin. Kreikan taloustilanteen johdosta Ateena on romahtanut listalla sijalle 77 - peräti 24 sijaa viime vuotta alemmaksi. Prahan sijoitus on laskenut 22 pykälää sijalle 69.

Suurimmalla osalla Euroopan kaupungeista sijoitus oli laskenut paljon tätä vähemmän. Tukholma löytyy listalta selkeästi Helsinkiä korkeammalta eli sijalta 46.

Halvin kaupunki Pakistanissa

Tokion jälkeen maailman toiseksi kalleimmaksi kaupungiksi mitattiin Angolan pääkaupunki Luanda ja kolmanneksi kalleimmaksi Japanin Osaka.

Maailman halvimmaksi taas mitattiin Pakistanin Karachi, jossa elinkustannukset ovat kolme kertaa halvemmat kuin kalleimmassa Tokiossa.

Mercer-yhtiön vuosittainen selvitys mittaa asumisen, ruuan ja liikenteen kustannuksia ulkomaalaisille maailman eri kaupungeissa. Yli 200 tuotteen hintoja vertaillaan New Yorkin kuluttajahintoihin. Mukana on asumiseen, liikenteeseen ja ruokaan liittyviä kustannuksia. Vertailun tuloksista on hyötyä esimerkiksi yrityksille, joilla on toimintaa ja työntekijöitä suurkaupungeissa eri mantereilla.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.