Talouskriisi siellä, talouskriisi täällä — mutta tuntuuko se omassa kukkarossa?

Euroopan talouskriisi, Yhdysvaltojen talouskriisi… useiden maiden ollessa myllerryksessä saattaa yksityinen kuluttaja pohtia, kuinka kriisit tuntuvat omassa kukkarossa.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Nummisen mukaan nyt meneillään olevat kriisit ovat valtioiden omia velkakriisejä, eivätkä näy suomalaiskuluttajan taloudessa ainakaan heti.

Pitkään jatkuessaan kriisi voi kuitenkin vaikuttaa vientiin ja sitä kautta myös suomalaisten työllisyyteen.

– Mutta tällä hetkellä meillä Suomessa työllisyys on verrattain hyvä. Mitään suurta huolenaiheitta ei sillä puolella vielä ole, Numminen toteaa.

Korot maltillisessa nousussa

Talouskriisien ei pitäisi myöskään vaikuttaa hirvittävästi korkoihin. Korkokehitys jatkunee noususuuntaisena.

– Korot ovat olleet lievässä nousussa jo pidemmän aikaa ja uskomme, että ohjauskorkoa nostetaan kerran vielä tuossa loppuvuodesta.

Nummisen mukaan korkojen nousun pitäisi pysyä kuitenkin maltillisena.

– Asuntovelallisen ei tarvitse olla huolissaan mistään suuresta korko-ongelmasta.

Lainanottajan silti syytä olla tarkkana

Jos tilanne äityisi vuoden 2008 kaltaisen rahoituskriisiksi ja luottamuspulaksi tullessa, voivat korot käyttäytyä toiseenkin suuntaan. Numminen toteaakin, että lainaa nyt harkitsevan on syytä miettiä lainan määrää tarkkaan.

– Laina on hyvä miettiä omaan talouteen sopivaksi, niin että lainan hoito ei käy korkeillakaan koroilla liian raskaaksi.

Jos lainaa on paljon, kuten ensiasunnon ostajalla tai omaa taloa rakentavalla yleensä, on Nummisen mukaan hyvä suojautua koronnousua vastaan.

– Tällöin kannattaa esimerkiksi ottaa korkokatto tai sitoa osa lainasta kiinteään korkoon.

Elämää kannattaa jatkaa normaalisti

Tavallista kuluttajaa arveluttaa todennäköisesti myös ruoan ja bensan tai sähkölaskujen hinnan nousu. Numminen muistuttaa, että myös inflaatioon voi vaikuttaa omia kulutustottumuksiaan pohtimalla.

– Esimerkiksi valitsemalla sellaisia tuotteita joiden hinta ei ole niin paljon noussut.

Tärkeintä hänen mukaansa on kuitenkin jatkaa elämää normaalisti talouskriisienkin keskellä.

– Jos ihmiset lähtevät omaa normaalia kulutusta rajoittamaan varmuuden vuoksi, on se todella huono asia meidän kotimarkkinoiden yrityksille. Sitä kautta voidaan nopeuttaa taantuman tuloa.

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu (Kymmenen uutiset 4.8.2011)

Lue myös:

    Uusimmat