Mainos

Talouskriisi nosti euribor-korkoja jopa prosenttiyksiköllä

Rahoituskriisi on nostanut asuntolainojen viitekorkoina yleisesti käytettyjä euribor-korkoja jopa runsaan prosenttiyksikön, arvioi Rahoitustarkastus. Lyhyiden rahamarkkinakorkojen nousu johtuu kriisin aiheuttamasta riskilisien kasvusta.

Pankkien keskinäisen vakuudellisen ja vakuudettoman luotonannon välinen korkoero on kriisin jatkuessa pysytellyt historiallisesti korkealla tasolla. Suurin ero on yli kuukauden pituisissa rahamarkkinakoroissa.

Kriisin suorat vaikutukset jäävät vähäisiksi

Suomalaiset pankit selviävät Rahoitustarkastuksen arvion mukaan kansainvälisestä rahoituskriisistä vähäisin vaurioin. Kriisi heikentää pankkien kannattavuutta, mutta niiden talous on Ratan mukaan edelleen hyvässä jamassa. Valvojan niin sanotun stressianalyysin perusteella pankit kestäisivät jopa rajun talouden laskun.

- Pankkien kannattavuus on edelleen hyvä tuloksen heikkenemisestä huolimatta. Pankeilla on myös vahvat puskurit yllättävien tappioiden varalle eli niiden vakavaraisuus on vahva, sanoi Ratan johtaja Anneli Tuominen Helsingissä.

Rahoitustarkastuksen kartoittamat riskit ovat suhteellisen pienet eikä aiemmin julkistettua arviota ole tarvinnut muuttaa. Pankeilla on Ratan mukaan noin 8 miljardia euroa riskipuskureita. Suomalaisten pankkien vakavaraisuusaste on 13,5 prosenttia eli selvästi korkeampi kuin koko Euroopassa keskimäärin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.