Mainos

Talouskriisi näivettää Venäjän nuoret asuntolainamarkkinat

Moskovan asuntojen hinnat ovat notkahtaneet talouskriisin vuoksi jopa 25 prosenttia. Kriisi on myös romahduttanut Venäjän asuntolainamarkkinat.

Asuntojen osto ja lainoitus on Venäjällä pitkään kehittynyt kohti länsimaista mallia, mutta nyt kriisi on vienyt asuntokaupat takaisin kohti vanhaa käteiskauppaa.

Anastasia Serdiukova osti itselleen yksiön puoli vuotta sitten. Remontti on on juuri valmistumassa.

- Laina oli minulle ainoa vaihtoehto asunnonostoon. Myin vanhan asuntoni toisesta kaupungista ja sain siitä noin puolet Moskovan-asunnon ostohinnasta, Serdiukova kertoo.

Hänen ratkaisunsa on Venäjällä harvinainen: vain runsaat kymmenen prosenttia ostajista on ottanut pankkilainan asuntoaan varten.

Kiinteistönvälitysyhtiö Evans Propertyn toimitusjohtaja Maksim Mokejev sanoo, että asuntolaina on käytännössä olematon ilmiö Venäjällä.

- Lainaa on vaikea saada, ja korko on niin käsittämätön, että useimpien ihmisten ei kannata edes yrittää, Mokejev sanoo.

Pankkilaina on Venäjällä siis edelleen eksotiikkaa, ja jopa asunnot ostetaan usein käteisellä. Kauppasumma pannaan seteleinä tallelokeroon - ja rahat saa sieltä ulos kun kauppa on vahvistettu valtion rekisterivirastossa.

Kriisin pelätään nyt vievän Venäjän kehittyvät asuntolainamarkkinat vuosia taaksepäin.

- Uskon, että nyt lainamarkkinoiden kehitys Venäjällä on pysähtynyt pitkäksi aikaa, enkä näe myönteistä kehitystä vähään aikaan, Mokejev sanoo.

Korot ja lainaehdot ovatkin pelottavan kovat. Tyypillinen perheasuntolaina Moskovassa on noin 190 000 euroa.

Laina-aika on 25 vuotta. Kuukausieräksi muodostuu näin reilut 2 000 euroa. Lainan kiinteä korko on huikeat 13,6 prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.