Mainos

Talouskriisi iski Venäjän Karjalan puuteollisuuteen

Taloustaantuma on iskenyt rajusti Venäjän Karjalaan. Tasavallan elintärkeä metsäteollisuus on osin pysähtynyt kokonaan ja aluehallinto aloittaa rajut säästötoimet.

Pääministeri Vladimir Putinin viimeviikkoisella ilmoituksella puutullien lykkäämisestä onkin vahva aluepoliittinen tausta. Lykkäyksen taustalla on Karjalan talousahdinko.

Suomalaisasiantuntijan mukaan 60 prosenttia Karjalan teollisuudesta on metsästä ja kerrannaisvaikutukset suuret. Näkymä on synkkä.

- Sahoja on pantu kiinni ja paperiteollisuus on polkenut paikallaan. Koko tuotantoketju metsästä markkinoille on Venäjällä heikko, sanoo professori Markku Tykkyläinen Joensuun yliopistosta.

Tasavallan metsäministeri Vladimir Jurev on sanonut, että alueen metsäteollisuuden odotetaan supistuvan lähes viidenneksellä - ensimmäinen taantuma kymmeneen vuoteen. Metsälaitosten edustajat ovat kertoneet Karjalan hallinnolle, että jo nyt tuotanto Karjalan pohjoisosien kaikissa metsäteollisuuden laitoksissa on jouduttu pysäyttämään. Lisäksi Venäjän liittovaltiotason kasvua yllyttämään tähdätty taloussuunnitelma voi jättää Karjalan oman onnensa nojaan.

- Venäjällä pannaan rahat sinne, missä odotettavissa oleva tuotto on nopeinta ja suurinta. Siksi Karjala joutuu selviämään hyvin pitkälle itse, kertoo Tykkyläinen.

Ahdinko syvenee ensi vuonna. Karjalassa hallinnossa palkkarahastoja kutistetaan viisi prosenttia ja materiaalikuluja 20 prosenttia. Julkisia rakennushankkeita pannaan jäihin - jopa sananmukaisesti kun esimerkiksi Petroskoin jäähallin rakennustyöt keskeytetään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.