Mainos

Talouskriisi ajaa espanjalaisia Marokkoon

Emilio Rodriguezilla on pieni rakennusfirma Tangerissa Marokon pohjoisrannikolla. Espanjalaismies on monien maanmiestensä tavoin muuttanut Marokkoon paremman toimeentulon toivossa.

– Espanjassa kaikki menee tällä haavaa huonosti. Myin kaiken minkä omistin siellä. Espanjassa ei ole töitä eikä pankeista saa lainaa, kertoo Rodriguez, joka muutti Marokkoon viime vuoden alussa.

Vuosikymmenien ajan muuttoliike on kulkenut päinvastaiseen suuntaan, kun marokkolaiset ovat - usein henkensä vaarantaen - yrittäneet päästä Eurooppaan. Kohteena on useimmiten ollut juuri lähimpänä sijaitseva Espanja. Marokkolaiset ovat yksi Euroopan suurimpia tulijaryhmiä, ja puolet heistä asuu Espanjassa.

Espanjasta on toki aina muutettu myös Marokon suuntaan houkuttavien liiketoimien takia. Nyt Espanjaa koetteleva talouskriisi on saanut monet muutkin katsomaan toiveikkaasti etelän suuntaan.

Monet tulevat turisteina

Tarkkoja tietoja muuttoliikkeestä on vaikea saada. Useimmat espanjalaiset tulevat Marokkoon turisteina, ja käväisevät joka kolmas kuukausi kotimaassa uusimassa viisuminsa. Viime vuonna lähes 2700 espanjalaista kirjoittautui virallisesti Marokon sosiaaliturvan piiriin, mutta maassa asuvien määrän uskotaan olevan huomattavasti korkeamman.

– Tulin katsomaan, miten täällä menee. Näyttää siltä, että täällä on paljon mahdollisuuksia kehittää maata, erityisesti rakennusalalla, sanoo Jose Manuel Fernandez, joka on ollut Espanjassa töissä golfkenttiä rakentavan yrityksen palveluksessa.

Marokon talous on viime vuosina kasvanut 2,5-5 prosenttia lähinnä maatalouden tuoton avulla, mutta se ei ole vakaalla pohjalla. Työttömyys on korkea: nuorista ilman työtä on yli 20 prosenttia.

Eläminen on halvempaa

Eläminen on kuitenkin halvempaa Marokossa kuin Espanjassa.

– Minä ansaitsin 1000 euroa Espanjassa, mutta elinkustannukset ovat siellä liian korkeat, kertoo Marian Gallande juodessaan minttuteetä kahvilassa lähellä Tangerin vanhaa satamaa.

– Täällä on parempi olla. Espanja on tietysti kotimaani, mutta viihdyn täällä paremmin. Yhteiskunta ei ole lainkaan niin suljettu kuin monet kuvittelevat, lisää Gallande. Hän muutti kaupunkiin kolmisen kuukautta sitten tyttärensä kanssa.

Monet tulijat joutuvat kuitenkin pettymään. Osa espanjalaisista paiskii sosiaalityöntekijöiden mukaan töitä puhelinpalveluyrityksissä 400-500 euron kuukausipalkalla tai on hakeutunut pienyritysten palvelukseen muun muassa rakennusalalla.

– Monet tekevät töitä pimeästi ja matkustavat Espanjaan kuittaamaan työttömyyskorvauksen ja uusimaan viisuminsa, kertoo nimettömänä esiintyvä espanjalaisnuori, joka on harjoittelijana marokkolaisessa kansalaisjärjestössä.

Marokon sisäministeriö on jo kiinnittänyt huomiota kasvavaan muuttovirtaan, ja se kehottaa espanjalaisia tulijoita noudattamaan kaikkia maahantulomuodollisuuksia.

(MTV3 – STT – AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.