Talouskomissaari Almunia varoittaa Eurooppaa hitaasta talouskasvusta

Stagflaatio eli hitaan talouskasvun ja korkean inflaation yhdistelmä on todellinen riski Euroopan taloudelle, EU:n talouskomissaari Joaquin Almunia varoittaa.

Almunia sanoo barcelonalaisen La Vanguardia -sanomalehden haastattelussa, että oikealla talouspolitiikalla stagflaatio on vältettävissä. Hänen mukaansa eurooppalaisten täytyy ottaa oppia 1970-luvun talouskriisistä. Tuolloin valtiot eivät toimineet riittävän rivakasti, mikä johti miljoonatyöttömyyteen.

- Meidän täytyy ottaa opiksi noista virheistä ja panna inflaation vastainen taistelu etusijalle, espanjalaiskomissaari sanoo.

Hänen mukaansa inflaatiota kiihdyttänyt öljyn ennätyskorkea maailmanmarkkinahinta ei johdu keinottelusta, vaan kiivaasti kasvaneesta kysynnästä etenkin Aasian maissa. Tilannetta pahentavat tekemättä jääneet investoinnit energia-alalle.

Euroalueen inflaatio hyppäsi kesäkuussa ennätykselliseen 4,0 prosenttiin. Ennätyslukeman on arvioitu puhuvan sen puolesta, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan torstaina 4,25 prosenttiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat