Mainos

Talouskasvun hidastuminen hidastaa muuttoliikettä

Hidastunut talouskasvu on tasannut aluekehityksen eroja ja hidastanut muuttoliikettä.

Kuntaliiton rakennemuutoskatsauksesta selviää, että pitkään jatkunut tuotannon, väestön ja talouden keskittyminen on merkittävästi hidastunut. Muutoksen syynä on hiipuva talouskehitys, joka on heikentänyt työllisyystilannetta ja hidastanut muuttoliikettä. Samalla erot alueiden välillä ovat pienentyneet.

Selvimmin käänne näkyy suurilla keskusseuduilla sekä elektroniikkateollisuuden alueilla, joissa niin väestönkasvu kuin työllisyyden ja tuotannon kasvu on tasaantunut. Kasvukeskusten muuttovoitot sekä toisaalta tappioalueiden muuttotappiot ovat pienentyneet 1990-luvun huippuvuosista.

Suurten keskusten lähikunnat vetävät väkeä

Suurten keskusten lähikuntien vetovoima näyttää entisestään voimistuvan niin asuinpaikkana kuin elinympäristönäkin. Osittain tähän vaikuttanee keskuskaupunkien korkea asumiskustannusten taso.

Erot alueiden välillä ovat edelleen suuret. Väestön, työpaikkojen, tuotannon, osaamisen sekä tulokehityksen suhteen heikosti kehittyneet alueet keskittyvät edelleen Lapin ja Itä-Suomen alueille ja vastaavasti parhaiten menestyvät alueet Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle.
Kuntaliiton rakennemuutoskatsauksessa analysoidaan tuotannon, työllisyyden, väestön, osaamisen, investointien, tutkimus ja kehittämistoiminnan menojen sekä tulojen alueellista kehitystä. Tarkastelu on aloitettu 1990-luvun puolivälissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.