Mainos

Talouskasvu komission ykköstavoite

Kriitikot pelkäävät ympäristö- ja sosiaalikysymysten jäävän kilpailukyvyn jalkoihin.

Vahva talouskasvu on tuoreen EU-komission ehdoton ykköstavoite vuosille 2005-2009. Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso painotti tänään, että vain talouskasvu luo kipeästi kaivattuja työpaikkoja ja takaa Euroopan kansainvälisen kilpailukyvyn. Hän esitteli komission viiden vuoden toimintasuunnitelman EU-parlamentille Brysselissä.

Kasvu saavutetaan komission mukaan yritysten toimintakykyä parantamalla. EU-sääntelyä on yksinkertaistettava ja turhaa byrokratiaa karsittava. Kilpailua eri aloilla tulee lisätä, jolloin tehokkaimmat yritykset pärjäävät parhaiten. Yhteiskunnan ja EU:n on osallistuttava kasvutalkoisiin panostamalla tutkimukseen ja tuotekehittelyyn selvästi nykyistä enemmän.

- EU:n täytyy pitää poliittiset painopisteensä kirkkaina. Kiireellisin asia tällä hetkellä on selvästi kasvu ja työpaikat, Barroso sanoi parlamentille.

Barroso otti selvän poliittisen riskin tehdessään kasvusta ensisijaisen tavoitteensa. Eräät vasemmiston ja vihreiden EU-parlamentaarikot varoittivat jo ennen ohjelman julkaisua, että kasvun liiallinen tavoittelu vaarantaa Euroopan saavutukset sosiaaliturvan ja ympäristönsuojelun alueilla. Oikeistolainen Barroso torjui kritiikin tuoreeltaan. Hänen mukaansa ilman kasvua ei luoda työpaikkoja, ja ilman työpaikkoja on mahdotonta ylläpitää sosiaaliturvaa.

Laajentumisen suunta Balkanille

Talouspolitiikan lisäksi komission kehysohjelma käy läpi myös muut muut politiikan osa-alueet, mutta ne ovat selvästi kilpailukykyä pienemmässä roolissa. Tuleville vuosille ei ole luvassa euron kaltaisia yksittäisiä suurhankkeita. Sen sijaan jo aloitettuja ohjelmia halutaan edelleen jatkaa.

Komissio aikoo esimerkiksi yhä painottaa turvallisuutta, josta on viime vuosina tullut todellinen EU:n kestoaihe terrorismin vastaisen taistelun myötä. Tavoitteena on muun muassa vahvistaa rajavalvontaa ja kitkeä järjestäytynyttä rikollisuutta. Niin ikään tarkoitus on edistää laillista siirtolaisuutta työvoiman houkuttelemiseksi EU:hun sekä lisätä aluetukea kaikkein köyhimmille alueille.

Ulkosuhteissa erityisesti Balkanin maiden toivotaan lähentyvän EU:ta. Myös suhteita Venäjään ja Ukrainaan pidetään tärkeitä. Lisäksi komissio haluaa keskittyä Lähi-idän rauhanprosessiin, maailmankaupan vapauttamiseen sekä suhteiden parantamiseen Yhdysvaltain kanssa. Ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat myös lähivuosien asialistalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.