Talouselämä tuskailee muutoshitautta Venäjällä

Ulkomaiset sijoittajat ja myös paikalliset talouselämän vaikuttajat tuskailevat hitautta, jolla kaupan ja investointien esteitä on saatu raivattua Venäjällä, Baltian maissa ja Puolassa.
-Paljon on vielä tehtävä ja paljon voidaan myös tehdä, sanoi merkittävä ruotsalainen teollisuusvaikuttaja ja omistaja Peter Wallenberg torstaina Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Itämerenalueen talouselämä esitteli omia näkemyksiään näyttävästi kaupungissa vain hetkeä ennen kuin sinne odotettiin yhdentoista alueen maan pääministereitä omaan kokoukseensa.

Wallenberg mainitsi sijoittajien ongelmina mm. epäselvät säännöt, puolueelliset tuomiot ja epäpätevät tilastot. Erityisesti hän korosti maiden lainsäädännössä yhä olevia puutteita.
-Ulkomaiset investoijat ovat erityisen huolissaan, kun he kokevat, että sillä alueella on isoja aukkoja.
-Investoinnin käynnistäminen voi olla riskinottoa, mutta jos lainsäädännössä on ansoja tai tai jos laki ei takaa sijoituksille riittävää suojaa, moni investointimahdollisuus jää käyttämättä, Wallenberg kuvaili tilannetta.
Hän lisäsi, että tämä huoli ei ole tuttu vain ulkomaisille sijoittajille, vaan se koskee kaikkia.

Talousvaikuttajat ovat valmistaneet seikkaperäisen selvityksen tämän hetken ongelmista ja yhteensä noin 80 ehdotusta niiden ratkaisemiseksi. Kuudentoista huippujohtajan allekirjoittama raportti luovutetaan kokouksen yhteydessä pääministereille. Suomesta muistion allekirjoittajia ovat Metran konsernijohtaja George Ehrnrooth ja Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä.

Lainsäädännön aukkojen lisäksi muistiossa nostetaan esille erityisesti investointien ja liikenteen esteitä. Talouselämä toivoo hallitusten kiinnittävän huomiota mm. ulkomaalaisten omistuksessa olevien yritysten syrjintään. Muistiossa kiirehditään myös rajoilla rekoilta ja autoilta perittävien erityismaksujen poistamista.

Huolimatta monista ongelmista talouselämä näkee suuria mahdollisuuksia Itämerenalueen kaupan lisäämisessä. Wallenbergin mukaan se voisi kasvaa kymmenkertaiseksi seuraavien 15-20 vuoden aikana.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat