Mainos

Talousblogi: Espanjan pankkisektori tarvinnee 250 miljardia

Espanjan pankkisektori saattaa tarvita jopa 250 miljardia euroa selviytyäkseen roskalainoista.

Tähän lukemaan on päätynyt Financial Timesin Alphaville-blogi Credit Suisse -pankin laskelmien perusteella.

Espanjan pankkien ongelmat periytyvät maan valtavasta kiinteistökuplasta. Kiinteistöihin liittyviä lainoja, jotka Credit Suissen stressilaskelmassa jäävät maksamatta, on yhteensä 155 miljardin euron edestä.

Kiinteistölainojen lisäksi espanjalaisilla pankeilla on Credit Suissen laskelmien mukaan vielä noin 94 miljardin edestä muita lainoja, jotka voidaan luokitella roskaluokkaan. Luottotappiot koko pankkisektorilla ovat tässä laskelmassa 7,3 prosenttia lainakannasta. Se on iso lukema, mutta ei täysin epärealistinen, kun huomioidaan Espanjan 25 prosentin työttömyys.

Alphaville ottaa silmätikuksi erityisesti Santander-pankin, joka kuuluu Espanjan laadukkaimpiin pankkeihin. Credit Suissen laskelmissa pelkästään Santander tarvitsee uutta pääomaa 29 miljardia euroa.

Mistä rahat?

Jos Credit Suissen laskelmat pitävät edes suunnilleen paikkansa, ei viikonloppuna sovittu 100 miljardin pelastuspaketti riitä pitkälle.

Viikonlopun jäljiltä ei lisäksi ole selvää, otetaanko Espanjan pelastuspaketin rahat niin sanotusta väliaikaisesta kriisirahastosta vai heinäkuussa aloittavasta pysyvästä kriisirahastosta. Jos Espanjan pankkisektorin tappiot ovat neljännesbiljoonan luokkaa, tarvitaan todennäköisesti kumpaakin rahastoa.

Suomen vastuut noussevat joka tapauksessa useisiin miljardeihin.

Espanja laskee paraikaa virallista arviota pääoman tarpeesta. Laskelmien valmistuminen saattaa viedä heinäkuun loppuun.

Vertailun vuoksi Irlannin saama tukipaketti oli noin 85 miljardia euroa, Portugalin 78 ja Kreikan kaksi eri talousuudistus- ja pelastuspakettia yhteensä noin 240 miljardia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.