Talousasiantuntijat: Suomella potentiaalia hyväänkin talouskasvuun

Tulevaisuuden talouskasvu 1 - 2,5 % 2:28

Talousasiantuntijat arvioivat, että seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomen talous kasvaa 1-2,5 prosentin vuosivauhdilla.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta kuuli tänään talousasiantuntijoita Suomen talouden näkymistä. 

–Mielestäni Suomella on potentiaalia aika hyväänkin talouskasvuun. Jos me päästäisiin samaan kuin muut Pohjoismaat esim. työllisyyden suhteen, me voisimme päästä aika hyviin lukuihin. Euroalueen heikko kehitys todennäköisesti tulee estämään hyvän kasvun meillä, sanoo johtaja Jaakko Kiander Ilmarisesta.

Kaikki valtiovarainvaliokuntaan kutsutut talousviisaat olivat yksimieliä siitä, että luottoluokituksen laskulla kolmesta AAA:sta alaspäin ei ole dramaattisia vaikutuksia.

–Maailmassa on niin paljon pulaa hyvistä lainanottajista. Vaikka Suomen luokitus hieman laskee, niin Suomi on edelleen siinä parhaassa ryhmässä ja maailmassa on valtavasti sijoitusrahaa, joka kaipaa turvallisia kohteita, ja sen takia tämä ei vaikuta Suomen lainansaantiin, Kiander sanoo.

Talousviisaiden mukaan Suomen talous saadaan kasvuun muun muassa rakenneuudistuksilla, palkkamaltilla ja elvyttämisellä.

–Tehdään rakenneuudistuksia, tehdään sote-uudistus ja muut niin, että saadaan julkinen talous kestävälle tolalle ja eletään säästävästi, ettei enää ikinä jouduta tällaiseen ahdinkoon, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen.

–Kyllähän Suomessa työmarkkinoiden toimivuus on keskeinen kysymys ja se edellyttää pitkäkestoista palkkamalttia, koska meidän kilpailukyky ei ole sillä tolalla, kuin se pitäisi olla. Voisi toivoa suurempaa joustavuutta, mikä koskee työaikojen muutoksia, arvioi professori Sixten Korkman Aalto-yliopistosta.

–Investointien kautta. Käynnistetään vuokra-asuntorakentamista ja infrahankkeita ja korjausrakentamista. Niiden kautta voisi tällä hetkellä saada kasvua, Kiander sanoo.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) mukaan talousviisaiden julkisesta kuulemisesta tehdään jokasyksyinen perinne.

Lue myös:

    Uusimmat