Mainos

Talousasiantuntijat: Pankkien pelastusoperaatioista harmia vielä pitkään

Talousasiantuntijoiden mukaan Euroopan talouskriisi ja siihen liittyvät pelastusoperaatiot jatkuvat vielä pitkään.

- EKP haluaisi irtautua operaatioista, sillä ne ovat sen periaatteita vastaan. Tilanne näyttää kuitenkin niin huonolta, että niitä joudutaan jatkamaan vielä aika kauan, sanoo talousjohtaja Jaakko Kiander eläkevakuutusyhtiö Ilmarisesta.

Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti eilen, että se jatkaa pankkien pitempiaikaisia epätavanomaisia rahoitusoperaatioita ensi huhtikuuhun asti.

- Espanjassa on tehty paljon oikeita toimenpiteitä, joten sen suhteen voi olla toiverikas. Mutta vellonta markkinoilla jatkuu varmasti, sanoo pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Sampo Pankista.

Hänen mukaansa nyt on selvää, että euroaluetta kannattelevat instituutiot eivät toimi.

Kulisseissa siirrellään vastuuta

Jaakko Kianderin mukaan Euroopan taloudessa on käynnissä kulissien takainen vääntö: EKP yrittää painostaa, että valtiot ratkaisisivat ongelman ja valtiot toivovat, että EKP lopulta avaisi kukkaronnyörit.

- Tässä on poliittisen kriisin aineksia, jos taloudellista kriisiä ei pystytä ratkaisemaan. Silloin on vaakalaudalla koko euroalueen ja EU:n tulevaisuus, Kiander sanoo.

Hän toteaa sijoittajien tilanteen muuttuvan, kun yritysten lainoittamisesta tulee kohta mieluisampaa kuin valtioiden lainoittaminen.

Pasi Kuoppamäen mukaan tavalliselle suomalaiselle kriisin vaikutukset ovat jopa myönteisiä.

- EKP pitää ohjauskorkoa alempana kuin on tarpeen ja Suomen valtio saa entistä halvemmalla velkarahaa. Mutta toinen puoli on veronmaksajien riski velkamaiden rahoittamisessa.

(MTV3)

Katso Jaakko Kianderin ja Pasi Kuoppamäen haastattelu: (Huomenta Suomi 3.12.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.