Mainos

Talousasiantuntija: Pohjalla ollaan

Tilastokeskuksen tuoreet luvut Suomen bruttokansantuotteen hienoisesta noususta eivät kerro asiantuntijan mukaan vielä Suomen talouden kääntymisestä kasvuun. Toimitusjohtaja Pasi Holm Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta toteaa, että bkt:n 0,3 prosentin kasvu heinä-syyskuussa viittaa ainoastaan siihen, että talouden voimakas putoaminen on pysähtynyt.

- Luvut kertovat, että pohja on saavutettu ja tällä hetkellä olemme siinä pohjassa. 0,3 prosentin kasvuluku on vielä niin pientä, että on vaikea nähdä, miten tästä mennään eteenpäin, arvele Holm MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Vuodentakaiseen verrattuna bkt sukelsi peräti 9,1 prosenttia. Toimitusjohtaja luonnehtii pudotusta dramaattiseksi.

- Vauhti on jopa kovempi kuin vuonna 1992, jolloin oltiin syvässä lamassa.

Holmin mukaan talouskuopasta on päästävä nyt äkkiä ylöspäin tai muuten Suomi on pahoissa vaikeuksissa. Hänen mukaansa yritysten on tehtävä kaikkensa löytääkseen markkinoita maailmalta. Lisäksi valtion tulisi omilla toimillaan tukea kasvua ja työllisyyttä.

- Yritysten maksuvalmiutta ja kustannuksia pitäis alentaa. Lisäksi verotusta on asteittain kiristettävä, koska valtio velkaantuu yhä enemmän. Verotuksen kiristäminen on parempi vaihtoehto kuin menoleikkaukset. Toki tiukka taloudenpito on jatkossa hyvin tärkeää, mutta ehkä menojen leikkaukset suuressa mittakaavassa on se viimeinen tie, Holm katsoo.

Raskaat ajat työllisyydessä

Toimitusjohtaja Holmin mukaan tuleva joulukauppa antaa paljon viitteitä siitä, mitä taloudessa tapahtuu lähiaikoina.

- Joulukauppa kertoo paljon siitä, miten kotimarkkinat kehittyvät ja mitä palvelumarkkinoilla tapahtuu. Uskon että pikkuhiljaa tästä lähdetään kasvuun. Toivottavasti saavutettaisiin vuoden 2008 taso kolmen, neljän vuoden kuluttua.

Hieman positiivisia merkkejä on ollut jo nähtävissä viennissä, joka on alkanut pikku hiljaa piristyä.

- Olisi todella hyvä, jos Suomi pääsisi nyt kansainvälisen talouden imuun ja, että sellaista imua syntyisi ylipäätään.

Työllisyystilanteeseen ei Holm ei näe helpotusta vielä lähiaikoina. Hän arvelee, että ainakin ensi kevääseen asti työllisyystilanne tulee heikkenemään entisestään.

- Meidän on päästävä aika reippaaseen, noin parin prosentin talouskasvuun, jotta työllisyys paranee. Toivottavasti ensi kesänä työllisyydestä näkyisi valoa. Meillä on ikävä kyllä edessä raskas talvi ja kevät työllisyyden kannalta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.