Mainos

Talousasiantuntija: "Epäsuorat vaikutukset voivat olla Suomelle huomattavia"

Suomen Pankin neuvonantaja Laura Solanko arvioi, että EU:n tänään nostamilla pakotteilla on vaikutusta Venäjän talouteen.

EU-maiden nostamat uudet, tiukemmat pakotteet kohdistuvat rahoitusmarkkinoille, asekauppaan ja öljyteollisuuteen.

– Pakotteilla rajoitetaan venäläisten pankkien pääsyä europohjaisille lainamarkkinoille. Kyllä tällaisilla on vaikutus, Solanko sanoo MTV Uutisille. 

Solanko on samoilla linjoilla pääministeri Alexander Stubbin kanssa siitä, etteivät Venäjälle asetetut pakotteet iske tässä vaiheessa näkyvästi Suomen talouteen. 

Pakotteissa ei hänen mukaansa ole mitään, mikä ainakaan suoraan iskisi Suomeen tai suomalaisiin yrityksiin. Pitkällä aikavälillä Suomessa voi kuitenkin näkyä investointien kasvun hidastuminen Venäjällä. Esimerkiksi Suomelle tärkeä konepajateollisuus voi saada takkiinsa investointien vähentymisestä itänaapurissa. 

–  Sitä kautta vaikutus voi olla pidemmällä aikavälillä huomattavaakin, Solanko arvioi. – Sen sijaan pakotteiden epäsuorat vaikutukset, jotka tulevat esimerkiksi valuuttakurssien ja arvopaperimarkkinoiden kautta voivat olla suuria ja huomattavia. 

Venäjä on ollut tähän asti maltillinen eikä se ole esittänyt suoria vastapakotteita EU:ta kohtaan. Laura Solanko uskoo, että Venäjä tulee jatkossakin olemaan pidättyväinen vastatoimissaan. 

– Toisaalta nämä ovat merkittäviä pakotteita. On uskottavaa, että Venäjä jollain tavalla siihen reagoi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.