Mainos

Talousarvioesitys laaditaan puun ja kuoren välissä

Valtion ensi vuoden talousarvioehdotus valmistellaan tällä kertaa hieman oudossa tilanteessa: koko prosessilta ei juuri kukaan odota enää mitään.

Valtiovarainministeriö aloittaa budjettiehdotuksen kokoamisen tiistaina. Vaalikauden viimeistä keltaista kirjaa laadittaessa pelivara on kuihtunut ja rajattu vähiin. Elvytys on tehty, menoja ei saisi lisätä eikä leikkauksia aloiteta vielä. Verouudistus jätetään seuraavalle hallitukselle.

Kun rahoitusmarkkinat ovat yhä pahoin sekaisin, ei hallitus halua tehdä mitään lisälevottomuutta lietsovaa. Vanhasen ja Kiviniemen hallitusten isot talouspäätökset on siten tehty.

Koska julkisten menojen leikkauksiin ei vielä ryhdytä, valtiolle joudutaan ottamaan lisää velkaa. Ministeriöt voivat tehdä uudistuksiakin, kunhan pysyvät kehyksissään. Se tarkoittaa, että rahat on otettava pois jostakin muusta. Uusiutuvan energian tukemiseenkin pitäisi silti löytää melkein sata miljoonaa.

Kevään kehysneuvotteluissa hallitus asetti kunnianhimoiset tavoitteet työurien pidentämiseksi. Sittemmin on myönnetty, ettei asiassa päästä merkittävästi eteenpäin enää tällä vaalikaudella. Kolmikantaisten työryhmien aikaansaannokset valmistuvat kuitenkin budjettiriiheen mennessä.

Veroaste kiristyy

Työmarkkinajärjestöissä on kiinnitetty huomiota siihen, että työttömyysvakuutusmaksujen nostaminen pitäisi kompensoida palkansaajille muussa verotuksessa. SAK:n pääekonomisti Olli Koski arvioi, että kokonaisveroaste kiristyy ensi vuonna jo tuntuvasti. Tämä johtuu energiaverojen ja yleisen arvonlisänveron korotuksista.

SAK on vaatinut myös työvoimapolitiikan rahoihin noin 70 miljoonan euron lisäystä eritoten vaikeimmin työllistyville.

Vaikka uusia veropäätöksiä ei tehdä, hallituksella on kohdennettava ympäristö- ja energiaveroihin tehtävät 750 miljoonan euron kiristykset.

Kokonaan elinkeinoelämälle laskua ei sysätä, vaan tavallisenkin kuluttajan energialasku kallistunee. Dieselpolttoaineen veroa aiotaan nostaa kahdeksan senttiä litralta, mutta käyttövoimaveroon tehdään vastaava, keskimäärin 18 prosentin kevennys.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) esittelee budjettiehdotuksensa päälinjat keskiviikkona.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.