Mainos

Talous ja naiset Vanhasen kompastuskivinä

Matti Vanhanen (Kuva: MTV Oy)

Dosentti, tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund Åbo Akademistasanoo, ettäsyynä Vanhasen suosion romahtamiseen on huono taloudellinen tilanne, josta pääministeri joutuu kantamaan vastuuta. Myös Vanhasen yksityiselämässä tapahtuneet töppäilyt ovat vaikuttaneet osaltaan suosion laskuun.

- Kun taloudessa menee huonosti, silloin ihmiset yleensä rankaisevat hallitusta. Myös Vanhasen yksityiselämä on osaltaan syönyt hänen uskottavuuttaan, sanoo Grönlund.

Vanhasestas kertova viimeisin kohu-uutinen koski hänen viime syksynä naiselle lähettämiään kaksimielisiä sähköpostiviestejä. Grönlund kertoo, että kansalaiset yleensä ajatelevat, että johtavilla poliitikoilla on korkeampi moraali kuin muilla. Johtavia poliitikkoja pidetään aina esikuvina. Myös hallituksen omavaltainen päätös nostaa eläkeikää on Grönllundin mielestä saattanut polttaa Vanhasen suosiota.

- Suomalaiseen politiikkaan kuuluu yhdessä sopimisen perinne. Jos koetaan, että pääministeri sooloilee ja lähtee sanelemaan, näkyy se negatiivisesti kannatuksessa.

Vanhasen suosio voi palata ennalleen

Politiikka on Grönlundin mukaan nopealiikkeistä, joten politiikan käänteet näkyvät kannatusluvuissa välittömästi. Grönlundin mielestä suosiota mittaavat luvut saattavat henkilön kohdalla nousta notkahduksesta yhtä nopeasti myös ylös.

- Nykyaikaiseen politiikkaan kuuluu se, että media kertoo hyvin paljon ja nopeasti siitä, mitä poliitikot tekevät. Näin ollen poliittinen muisti tulee olemaan lyhyt, sillä raportointi voi päivittäin vaihdella aika suurestikin. Tuolloin kannatusluvutkin voivat heilahdella ylös tai alaspäin lyhyellä aikavälillä.

Grönlundin mielestä vielä on mahdoton sanoa, millainen Vanhasen kannatus on pidemmällä aikavälillä, tulevaisuudessa.

- Kyllähän kuitenkin - oli sitten yksityiselämä kunnossa tai ei - tärkeintä pääministerin ja muidenkin poliitikkojen ja puolueiden kohdalla on se politiikka, jota harjoitetaan. Siinä kilpailussa on aina erilaisia aseita käytettävissä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että hallituspuoluesta nimenomaan kokoomuksella menee kyselyjen mukaan hyvin. Kokoomuksen peruskannattajilla on lamasta huolimatta asiat taloudellisesti mallillaan. Tämä vaikuttaa kokoomuspuolueen kannatukseen.

- He ovat onnistuneet pitämään yllä ja keräämäänkin kannatusta, kun taas keskusta, jonka pääministerillä on vastuunsa, näyttää menettäneen kannatusta. On kuitenkin mahdotonta sanoa, miten tilanne jatkossa kehittyy. Tulevat europarlamenttivaalit vaikuttavat välillisesti Vanhasenkin kannatukseen, muistuttaa Grönlund.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.