Talous aiheuttaa päänvaivaa myös Venäjälle

Raakaöljyn halpeneminen ja maailman kaasumarkkinoiden murros aiheuttavat päänvaivaa Venäjälle, jonka kasvunäkymät ovat nopeasti heikentyneet.

Maan talouspolitiikan linjasta käydään nyt poikkeuksellisen vilkasta keskustelua, ja vaatimukset elvytyksestä ovat voimistuneet, sanoi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankin Bofit-tutkimuslaitoksen seminaarissa maanantaina.

Hän itse arvioi, että elvytys voisi ehkä tuoda Venäjälle lyhytaikaisen kasvusysäyksen, mutta pitkän aikavälin vaikutukset saattaisivat jäädä vähäisiksi. Olennaista on, miten investointikohteet valitaan ja käytetäänkö varat tehokkaasti.

Elvytystä kannattavat Venäjällä talousministeriö, sosiaalisektori ja yritysten etujärjestöt. Valtion tukea vaaditaan varsinkin liikenteen isoihin infrahankkeisiin ja WTO-jäsenyydestä kärsineiden teollisuudenalojen tukemiseen. Rahat voisi ottaa hyvinä vuosina kerätyistä vararahastoista, joiden määrä vastaa yhä noin kahdeksaa prosenttia Venäjän bkt:sta.

Myös Venäjän keskuspankkiin kohdistuu kova paine rahapolitiikan keventämiseksi. Lainelan mielestä keskuspankin korot eivät kuitenkaan ole inflaatiotasoon nähden erityisen korkeita, vaan lainarahan hintaa nostavat pankkien perimät riskipreemiot.

Presidentti Vladimir Putin linjasi pari viikkoa sitten, että Venäjän talouden pitäisi vuosittain kasvaa 5-6 prosenttia, kansainvälisen talouden suhdanteista riippumatta. Hän on vaatinut hallitukselta jo tällä viikolla esityksiä keinoista, joilla se onnistuisi.

Investoinnit jäissä

Bofit arvioi maaliskuussa, että Venäjän talous kasvaa tänä vuonna 3,7 prosenttia. Tutkimuspäällikkö Iikka Korhosen mukaan näkymä on kuitenkin synkentynyt, kun raakaöljyn hinta on laskenut selvästi ja lähivuosien hintakehitystä ennakoivat öljyfutuurit vielä enemmän.

Myös kaasujätti Gazpromin asema horjuu, kun maailmalla on tarjolla yhä enemmän edullista LNG-nestekaasua ja liuskekaasua.

– Tutkimuslaitosten keskimääräinen arvio Venäjän tämän vuoden talouskasvusta on pudonnut kolmen prosentin vaiheille, ja todennäköisesti laskee vielä siitäkin, Korhonen sanoi.

Hän pitää huolestuttavana myös sitä, että investointien määrä ei ole Venäjällä juuri kasvanut enää vuoteen. Kasvua pitää yllä enää yksityinen kulutus.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat