Mainos

Taloudelliset vaikeudet riepottelevat Kemin sarjakuvapäiviä

Kemin sarjakuvapäivillä on jouduttu karsimaan lähes kaikesta, sillä tapahtuman tukea on leikattu valtavasti. Säästöjen vuoksi tapahtumassa ei ollut tänä vuonna ainuttakaan ulkomaista vierasta, ensimmäisen kerran sitten 1980-luvun puolivälin.

Viikonloppuna 26. kerran järjestetyt Kemin sarjakuvapäivät olivat monessa mielessä karsittu versio aiemmista. Talousvaikeuksissa ajelehtiva Kemin kaupunki leikkasi alkuvuodesta roimasti tukeaan sarjakuvapäiville.

- Tuen määrä putosi 45 000 eurosta 5000 euroon! Sen vuoksi olemme joutuneet säästämään kaikessa mahdollisessa, harmittelee Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Ilpo Koskela.

Säästöjen vuoksi tapahtumassa ei ollut tänä vuonna ainuttakaan ulkomaista vierasta, ensimmäisen kerran sitten 1980-luvun puolivälin. Myöskään pohjoismaisen sarjakuvakilpailun markkinointiin ei riittänyt rahaa, joten kilpailun osallistujamäärä laski kolmanneksella.

Kemin taidemuseossa ei ollut tällä kertaa sarjakuvanäyttelyä, toisin kuin useimpina vuosina. Myös tapahtumapaikka siirtyi kustannussyistä Kemin kulttuurikeskuksesta pienempään Tullimakasiiniin.

Koskela ei kuitenkaan suostu manaamaan piruja seinille. Hänen mukaansa Kemin sarjakuvapäivät on tapahtumana sitkeää sorttia ja jatkuu kaupungissa tulevinakin vuosina. Sen vahvistaa myös Kemin apulaiskaupunginjohtaja Jorma Virtanen, joka toivoo kaupungin tuen taas nousevan, kunhan aallonpohjasta on päästy.

Pieni on kaunista

Talousvaikeudet merkitsevät, että sarjakuvapäivien on pakko uudistua. Koskelaa ajatus ei pelota.

- Rahapulan voi kääntää voitoksikin. Maailmalla suositaan tällä hetkellä suuria festivaaleja myöten pieniä, independent-henkisiä sarjakuvanäyttelyjä. Jännittävät uudet asiat tapahtuvat pienissä kustantamoissa. Sen vuoksi olemme nostaneet esiin kotimaisia, valtavirrasta poikkeavia tekijöitä, Koskela sanoo.

Tämän vuoden sarjakuvapäivillä uutta sarjakuvaa edustivat muun muassa huhtikuussa kansainvälisen Fumetto-sarjakuvakilpailun voittaneen Pauliina Mäkelän sekä salamavauhtia myyntilistoille ponnahtaneen Kiroileva siili -piirtäjän Milla Paloniemen näyttelyt.

Sarjakuvakilpailun tulevaisuus on avoin

Vaikka Kemin sarjakuvapäivät ei lienekään kuolemassa, pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tulevaisuus on vielä avoin. Sarjakuvapäivien ensi vuoden kilpailua ei julkistettu, koska budjetti on vielä hämärän peitossa.

- Albumin painattaminen ja tapahtuman markkinointi vaatii enemmän rahaa kuin se on nykyisellä budjetilla mahdollista. Kilpailu ei kuitenkaan ole loppumassa, etsimme vain sille uusia toteutusmuotoja. Mietinnän alla ovat niin yksityinen rahoitus kuin EU-tuetkin, Koskela kertoo.

(MTV3-STT-VILLE HÄNNINEN)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.