Mainos

Talopakettien myynti vähentynyt yli kolmanneksen

Euroopan talouden epävarmuus on vähentänyt omakotitalojen rakentamista Suomessa edelleen.

Talopakettien myynti putoaa tänä vuonna noin kymmeneentuhanteen, mikä on 2000-luvun alhaisimpia lukuja. Talotehtaat ovat vähentäneet väkeä ja hakeneet uusia markkinoita muun muassa siirrettävien päiväkotien ja koulujen valmistuksesta.

Simonsin talotehtaalla paiskii edelleen töitä yli sata talonrakentajaa, vaikka koko maassa talotehtaiden tilauskirjat eivät hymyilytä.

Kaikki kysyntä menee koko maassa alaspäin, täällä on ollut yrityssaneerauksia ja tehtaita, isoja toimijoita jopa lopettanutkin toimintansa, sanoo Simons Elementin toimitusjohtaja Pia Simons.

Parhaiten selviävät pitkän linjan yritykset, jotka ovat ennenkin taistelleet taantumaa vastaan.

– Silloin kun oli lama, mikä oli 1990-luvulla, niin silloin myytiin kahdeksankymmentä prosenttia meidän tuotannosta Saksaan, eli se oli meidän pelastus silloin.

Koko maassa talopakettien kysyntä on laskenut tasaisesti viime vuodet ja takavuosien yli 16 000 talopaketin myynnistä on pudottu noin 10 000 talokauppaan. Osa yrityksistä on lähtenyt satsaamaan vientiin, esimerkiksi Saksaan ja Ruotsiin on myyty puukerrostaloja ja ekologisia talopaketteja.

– Täytyy kyllä olla joustava ja keksiä uusia tuotteita. Kyllä vientiin on aika helppo mennä jos vaan on oikeat kontaktit, kertoo Heikius-talojen toimitusjohtaja Göran Heikius.

Yksi nopeasti kasvava toimiala ovat siirrettävät koulut ja päiväkodit, jotka on löydetty kunnissa nyt ratkaisuksi homeongelmiin ja hoitopaikkojen puutteeseen.

– Valmistalot kyllä sopii hyvin kouluille ja päiväkodeille, ja kun ne on nopeasti rakennettu ja sitten ne ovat myös siirrettäviä, jos kunta sitä tarvitsee, kertaa Heikius.

Simonsin perheyrityksessä keskitytään nyt suurelementteihin, joiden kysyntä onkin kasvanut. Talokaupan ei uskota elpyvän ennen kuin talouden epävarmuus koko maailmassa hälvenee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.