Talopaketti, osa 2

Suunnittelu

Mikä sitten tekee talosta perinteisen? Kannustalojen toimitusjohtaja Mika Uusimäki valotta oman yrityksensä linjauksia seuraavasti:
"Mallia on haettu ennen kaikkea olemassa olevista, vanhoista ympäristöistä. Arkkitehdit ovat kierrelleet katsomassa vanhoja puutalokohteita ja soveltaneet niitä mahdollisuuksien mukaan nykyaikaiseen rakennukseen."

Tehtävä ei ole helppo.
Asumistottumukset ovat muuttuneet radikaalisti jo edellisestä sukupolvesta, viime vuosisadan asumisesta puhumattakaan. Perinteisen ulkokuoren sisään ei sinänsä ole vaikea sijoittaa nykyaikaista tekniikkaa, mutta ulkomuodon suhteen nykyinen rakennustekniikka on mahdollistanut ratkaisuja, joiden sovittaminen perinteiseen ulkonäköön ei aina ole helppoa: nykyisten talojen suuri runkosyvyys ja oikeat kattokaltevuudet ovat usein vaikea yhtälö.

Arkkitehti on yleensä talotehtaan väkeä, samoin rakennesuunnittelija - vähintäänkin nämä ovat toimineet tehtaan kanssa yhteistyössä vuosien ajan. Tämä on jokseenkin välttämätöntä kunkin valmistajan omien erikoispiirteiden tuntemuksen takia. Lisäksi vakiintunut yhteistyö vähentää työn määrää ja nopeuttaa kunkin kohteen työnkulkua - varsin olennainen seikka, kun jokainen talopaketti on erilainen.

Rakennesuunnittelija on se henkilö, joka laskee lujuudet ja materiaalivahvuudet ja piirtää niistä kuvat, joiden mukaan työmaalla sitten aikanaan edetään. Hän suunnittelee yksityiskohdat ja räätälöi tekniikan asiakkaan toivomusten mukaisesti. Viime aikoina kosteuskysymykset ovat nousseet voimakkaasti esiin, joten niiden huomiointi teettää entistä enemmän töitä: materiaalit ja työtavat kehittyvät ripeästi.

Tarpeen mukaan talotehdas teettää myös sähkö- ja lvi-suunnitelmat joko omalla väellään tai vakiintuneilla yhteistyökumppaneilla. Nämä ovat yleensä niin edullisia - ja juuri kyseisen valmistajan tekniikan mukaan räätälöityjä - että ne kannattaa useimmiten tilata paketin hankinnan yhteydessä.

"Valmistajaa ja suunnittelijoita auttaa paljon, jos asiakkaalla on esittää selvä ja tarkka budjetti," Uusimäki painottaa.
"Erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti. Suunnittelijan työ on paljon yksinkertaisempaa, jos hän tietää muutosta suunnitellessaan, missä puitteissa voidaan liikkua."

Pääsuunnittelija onkin kokonaan oma juttunsa. Uuden rakennus- ja maankäyttölain mukaanhan jokaisella rakennuskohteella on oltava pääsuunnittelija, jonka tärkeimpiä tehtäviä on vastata hankkeesta viranomaisille ja valvoa, että kaikki tulee toteutettua sääntöjen ja määräysten mukaan. Hän katsastaa jo alkuvaiheessa tontin, ympäristön ja voimassa olevat kaavat ja tarkastaa suunnitelman sopivuuden niiden suhteen. Kun rakentaja haluaa muutoksia - niitähän halutaan lähes aina rakentamisen eri vaiheissa - hän tutkii niiden toteutusmahdollisuudet ja valmistajan ehdotukset. Puolueettomuus ja riippumattomuus on siis perusedellytys tehtävän hoitamiselle - tai ehkä ei aivan: hänhän on rakentajan edunvalvoja.

Pääsuunnittelijan rooli on vasta hahmottumassa, mutta jo nyt sen merkitys on noussut lähes keskeisen tärkeäksi. Siksi valtakunnallisella tasolla ollaan suunnittelemassa tehtävään yhtenäistä koulutusta.

Lue myös:

    Uusimmat