Talonyhtiöiden pelastussuunnitelmissa suuria eroja

Pelastussuunnitelma on tehtävä, jos kiinteistössä on vähintään viisi asuinhuoneistoa.

Taloyhtiöiden tulee vuoden vaihteeseen mennessä päivittää pelastussuunnitelmansa. Vuoden alusta voimaan astuneen pelastuslain asuinhuoneistoja koskeva määräys ei muuttunut sisällöllisesti, mutta velvoitti kiinteistön omistajan päivittämään pelastusviranomaisille toimitettavan yhteenvedon pelastussuunnitelmasta. Pelastussuunnitelma on tehtävä, jos kiinteistössä on vähintään viisi asuinhuoneistoa.

Väestönsuojelusuunnittelija Seppo Järvinen Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että taloyhtiöiden pelastussuunnitelmien päivitysten määrä ja niitä koskevat kyselyt ovat selkeästi kasvaneet lain muututtua.

-Aiempina vuosina noin 40-50 prosenttia lain velvoittamista on tehnyt suunnitelman, ja nyt näyttäisi siltä, että määrä olisi isompi. Lainmuutos on selvästi huomioitu, Järvinen uumoilee.

Valtakunnallisia tietoja asuinrakennusten pelastussuunnitelmien määrästä ei tältä vuodelta ole. Sisäministeriöstä kerrotaan, että esimerkiksi Etelä-Suomen lääninhallituksen viime vuotta koskevan arviointiraportin mukaan 33 prosenttia suunnitelmavelvollisista on tehnyt asuinrakennuksistaan suunnitelman.

-Lääninhallitus kuitenkin arvioi raportissaan, että todennäköisesti luku on suurempi, koska joidenkin suurten kaupunkien tiedot puuttuvat heiltä kokonaan, kertoo neuvotteleva virkamies Ulla Kumpulainen sisäministeriön pelastusosastolta.

Osa pitää pakkopullana

Suomen Kiinteistöliitto on aiemmin kritisoinut asuinhuoneistoja koskevaa lainkohtaa puutteellisesta ohjeistamisesta. Liiton johtava lakimies Helena Kinnunen kertoo, että vaikka laki ei juuri sisällöllisesti muuttunutkaan, on suunta jo parempaan päin.

-Aiemmin taloyhtiöiden suunnitelmat eivät ole olleet kovin hyviä jo pelkän tiedon puutteen takia. Nyt Suomen pelastusalan keskusjärjestöltä saa paremmin tietoa, Kinnunen sanoo.

Kinnunen kertoo, että pelastussuunnitelman laatimisesta tulee myös kysymyksiä sen kiireellisyydestä, vaikka suunnitelma pitäisi olla jo ennestään.

-Määräys viiden asuinhuoneiston talon turvallisuussuunnitelmasta on ollut säädöksissä ainakin vuodesta 1994, Kinnunen toteaa.

Sekä Kinnunen että väestösuojelusuunnittelija Järvinen ovat yhtä mieltä siitä, että taloyhtiöiden turvallisuussuunnittelu on hyvin kirjavaa.

-Osa mieltää sen pakkopullaksi, että ei kai meidän vaan tarvitse tehdä sitä ja millä perusteella sitä ei tarvitse tehdä. Silloin suunnitelma räpistetään kasaan palotarkastajaa varten pöytälaatikkoon, Kinnunen moittii.

Järvisen mukaan pelastussuunnitelma pysyy parhaiten ajan tasalla taloyhtiöissä, joissa asukkaat eivät vaihdu usein ja sama henkilö on pitkään suojeluvaltuutettuna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat