Mainos

Talonrakentamisen elpyminen nosti YIT:n tulosta

Kesällä kasvukeskuksissa työvoimapulaa

Rakennuskonserni YIT-Yhtymän tammi-huhtikuun voitto yli kolminkertaistui viime vuodesta talonrakentamisen elpymisen myötä. Osaltaan tulosta kohensi kiinteistöjen myynti. YIT:n voitto rahoituserien jälkeen nousi nyt runsaaseen sataan miljoonaan markkaan, kun vuotta aiemmin tulosta syntyi 30 miljoonalla markalla.

YIT uskoo rakentamisen pysyvän edelleen vahvassa kasvussa, joten koko vuoden voiton odotetaan olevan selvästi viimevuotista suurempi. Viime vuonna YIT:n voitto rahoituserien jälkeen oli 250 miljoonaa markkaa. Yhtiön näkemyksen mukaan kesäkaudella kasvukeskusten rakennustyömaille voi olla vaikea saada riittävästi aliurakoitsijoita ja erikoistyövoimaa. Alan yleistä ylikuumentumista ei YIT:n arvion mukaan ole kuitenkaan nähtävissä lähitulevaisuudessa. Alan elpyminen näkyi YIT:n henkilöstön tuntuvana lisääntymisenä viime vuodesta. Alkuvuoden aikana konsernin palkkalistoilla oli keskimäärin noin 7000 työntekijää, mikä on lähes 800 enemmän kuin vuosi sitten.

Kiinteistöistä rahaa muuhun liiketoimintaan

YIT:n 120 miljoonan liikevoitosta peräti 100 miljoonaa syntyi YIT-talonrakennuksesta. Ryhmän tuloksessa ovat mukana suuret kiinteistökaupat Ilmarisen ja Keskon kanssa. Näistä YIT kirjasi myyntivoittoa noin 50 miljoonaa markkaa. Samalla konsernin sijoituskiinteistöjen yhteenlaskettu huoneistoala lähes puolittui noin 72900 neliöön. Konsernin tavoitteena on irrottaa kiinteistöihin sitoutunutta pääomaa muun liiketoiminnan kasvuun.

Oma asuntotuotanto viimein vauhtiin

Rakentamisen vilkastumisesta kertoo myös se, että YIT:n oma asuntotuotanto lisääntyi. Omaperusteisesti aloitettavien asuntojen määrän odotetaankin koko vuonna nousevan jo noin puoleen konsernin koko asuntotuotannosta. Koko vuonna YIT arvioi aloittavansa noin 1300 vapaarahoitteista asuntoa.

Huhtikuussa rakenteilla olleista lähes 2100 asunnosta vapaarahoitteisia asuntoja oli jo noin 880. Viime vuoden huhtikuussa rakenteilla olleista asunnoista niitä oli noin 370, vaikka rakenteilla oli kaikkiaan sata asuntoa enemmän. Muu asuntorakentaminen on pääasiassa eri tavoin tuettua tuotantoa. Alan näkymiä tukee vahvana jatkuva korjausrakentaminen. YIT-Teräsrakentamisen liikevoitto pysyi edellisvuoden lukemissa. YIT:n vientitoiminnan liikevoitto laski edellisvuodesta ja painui miinukselle. Lasku johtui siitä, että viime vuonna mukana oli osakorvaus Moskovan Metropol-urakasta.

Liikevaihtoa konserni keräsi tammi-huhtikuussa 2,1 miljardia markkaa. Lisäys edellisvuodesta oli lähes 40 prosenttia. Konsernin tulouttamaton tilauskanta oli huhtikuun lopussa runsaat 2,7 miljardia, josta ulkomaisia kohteita oli lähes 600 miljoonalla.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.