Talonrakennusalalle sopu työehdoista

Talonrakennusalalle on saatu yön tunteina neuvottelutulos. SAK:lainen Rakennusliitto ja Rakennusteollisuuden keskusliitto sopivat palkankorotuksista, joiden keskimääräinen korotus on 1,7 markkaa ensimmäisenä ja 1,2 markkaa toisena vuonna.

Rakennusalan sopimus on ensimmäinen mittava neuvotteluratkaisu, joka on syntynyt tulosopimusta koskevan neuvottelutuloksen pohjalta. Sopimuksen piirissä työskentelee noin 50 000 rakennusalan työntekijää. Talonrakennusala on suurin Rakennusliiton yhdeksästä sopimusalasta.

Korotus on palkkaryhmästä riippuen 1,3-2,1 markkaa ensi vuonna ja 0,95-1,43 markkaa vuonna 2002. Keskimäärin palkankorotus on 1,7 markkaa ensimmäisenä ja 1,2 markkaa toisena vuonna. Helatorstain jälkeinen lauantai lisätään vapaisiin arkipyhiin toisena sopimusvuonna. Päivittäisiä matkakorvauksia, päivärahoja ja majoituskorvauksia korotetaan ensi vuoden alusta. Vastaavat korotukset tehdään myös seuraavien sopimusvuosien alussa.

Talonrakennusalan neuvotteluissa eniten kiistaa aiheuttaneesta työkohtaisen lisän maksamisesta tehtiin sopimuksen tekstiosaan täsmennyksiä. Luottamus- ja yhteysmiestehtävästä maksettavaa korvausta varten varattiin kustannuserä. Erän käytöstä sopiminen jätettiin työryhmän tehtäväksi ensi marraskuun loppuun mennessä. Rakennusliitossa uskotaan nyt syntyneen talonrakennusalan neuvottelutuloksen edesauttavan ratkaisun syntymistä vielä avoinna olevilla sopimusaloilla. Rakennusalan neuvottelut jatkuvat lähipäivinä jäljelle jääneillä sopimusaloilla. Rakennusliiton hallitus kokoontuu ensi keskiviikkona käsittelemään neuvottelutuloksia. Keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen mukaan liittojen on saatava sovellutusneuvottelunsa päätökseen viimeistään ensi keskiviikkona. Keskusjärjestöjen on määrä allekirjoittaa tuloratkaisua koskeva neuvottelutulos ensi perjantaina.

Aiemmin on saatu neuvottelutulos noin 3000 työntekijän asvalttialalle. Eilen saavutettu lattianpäällystysalan sopimus koskee noin 1000 työntekijää.
(STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja