Talon edusta kukoistamaan

Näyttävä sisääntulo ja talon edusta ovat kunnianosoitus ohikulkijoille ja vierailijoille. Kuka sanoo, että aidan täytyy olla perinteinen orapihlaja- tai lankkuaita? Entä tien vierustan, onko sen oltava joskus silloin tällöin ruohonleikkuukoneella ajeltava pölysyöppönurmikko? Kun on mielikuvitusta ja viitseliäisyyttä - tai jopa intohimoista multasormeutta - , voi kauniin puutarhan ulottaa myös talon edustalle ja oman tontin rajan tuntumaan.

Kulkijoiden piristys ja kodin tervetulotoivotus

Kadun vierusta jää puutarhasta usein vähimmälle huomiolle. Ohikulkijoiden katseilta halutaan välttyä ja oma oleskelu rajataan pääsääntöisesti pihan suojaisemmalle puolelle. Pihan sisääntulo ja kadun puoleinen sivu ovat kuitenkin jatkuvasti muiden näkösällä - koko asuinalueen yleiseen ilmeeseen vaikuttaen.

Kun ihmiset kulkevat kukoistavan puutarhan ohi, tulevat he todennäköisesti hyvälle tuulelle. Hyvin hoidettu pihapiiri antaa olemassaolollaan ympäristöllekin vinkkejä ja motivaatiota omien puutarhojen hoitoon. Itsekin on mukava tulla kotiin, kun etupiha ja tienvierus on täynnä kukkia, kauniita asetelmia ja huolellisesti siistittyjä istutuksia.

Kurkistus kunnan lupa-asioihin

Usein omakotialueillakin on kuntien omat säännöt tonttien ja talojen julkikuvan suhteen. Joillain asuntoalueilla suositaan pensasaitoja ja määritellään hyvin tarkasti kaikki roskakorin paikasta aina aidan väriin. Nämä säännöt on tehty, jotta asuntoalueen ulkonainen ilme olisi yhdenmukainen ja siisti. Kyseisiä sääntöjä on luonnollisesti syytä noudattaa. Omasta kunnasta kannattaakin tarkistaa lupa, kun suunnittelet suuria muutoksia talosi edustalle.

Aita on usein asia, josta kannattaa keskustella myös naapurin kanssa, olipa kyseessä sitten valkoinen, romantiikkaa henkivä puuaita, taottu mielikuvituksellinen rauta-aita tai mielenkiintoisesti muotoiltu pensasaita. Aita vaikuttaa naapurinkin pihanäkymiin ja usein aidan huolto edellyttää hieman naapureiden välistä yhteistyötä.

Ehdotuksia kadunpuolen ehostukseen

Jonkin verran pihan suunnitteluun vaikuttaa edessä olevan kadun käyttö. Onko katu asfalttia vai soraa, miten paljon katu pölyttää kesän tullen, entä kuinka paljon siitä kulkee autoja?

Oman näköinen edusta antaa parhaimmillaan kuvan siitä mitä voi peremmälle päästyään odottaa. Onko talon ja puutarhan tyyli romanttinen kauniine puuaitoineen? Vai löytyykö puutarhasta patsaita, lampia ja salaperäistä kukkaloistoa, jolloin talon edustalle voisi kuvitella taianomaisen taotun rauta-aidan, jota pitkin kulkee muutama muratti. Erilaisten kivien avulla saadaan edullisia, mutta näyttäviä istutuksia.

Kaunis koko kesän kukkiva penkki saadaan istuttamalla keväällä kukkivia sipulikasveja kuten tulppaaneja ja narsisseja sekä niiden juurelle sinistä kevätkaihonkukkaa tai lemmikkiä. Lisäksi penkkiin valitaan erilaisia perennoja jotka kukkivat sipulikasvien jälkeen. Sipulikasvien kuihtuneet lehdet saa kätkettyä kätevästi myöhemmin kesällä kukkivien perennojen kasvustoihin.

Joka vuosi kukkapenkille saadaan uusi ilme istuttamalla perennapenkkiin piristykseksi erilaisia yksivuotisia kasveja. Esimerkiksi hyvin kuivaa kestävä samettiruusu tai nimensä mukaisesti runsaasti kukkiva ahkeraliisa. Kukat kannattaa istuttaa niin tiheään etteivät rikkaruohot pääse kasvamaan.

Teksti: Niina Rintamäki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja