Mainos

Tallinnassa yö sujui rauhallisesti

Viime yön mellakoissa loukkaantui lähes sata ihmistä, joista yhdeksän oli poliiseja.

Tallinnan poliisin näkyvä ja määrätietoinen toiminta näyttää rauhoittaneen mellakoinnin kaupungissa. Poliisi on hajoittanut heti alkuunsa mellakoivan nuorison kokoamat pienetkin ryhmät.

Iltakymmenen maissa elämä näytti sujuvan täysin normaalisti sekä vanhassa kaupungissa että Vapauden aukion alueella, jonne kahden edellisyön levottomuudet keskittyivät. Rauhallista oli myös Tonismäellä, josta poistetun Pronssisoturi-patsaan paikalla järjestettiin illansuussa ekumeeninen jumalanpalvelus.

Viron poliisi on kuitenkin varoittanut, että mellakoinnin loppumisesta ei ole vielä takeita. Poliisijohtaja Raivo Aeg totesi eilen päivällä Viron radiossa, että poliisi aikoo edelleen puuttua päättäväisesti kaikkeen häiriköintiin.

Poliisi on myös toistanut pyynnön, että kansalaiset eivät lähtisi kaduille, vaan pysyisivät rauhallisina eivätkä turvautuisi oman käden oikeuteen.

Yli 600 otettu kiinni

Eilen aamupäivän ja alkuiltapäivän aikana Tallinnassa oli rauhallista, ja useimmat kaupat olivat auki normaalisti.

Monin paikoin korjattiin yhä edellisen yön mellakoinnin jälkiä. Kaupungilla riehuneet nuorisojoukot rikkoivat ikkunoita, tuhosivat bussipysäkkejä ja ryöstivät useita myymälöitä muun muassa Viru-keskuksen tienoilla ja vanhassa kaupungissa.

Ryöstely ei kuitenkaan yltynyt perjantain vastaisen yön tasolle, sillä poliisi oli varautunut levottomuuksiin selvästi vahvemmin voimin.

Tallinnan levottomuuksissa loukkaantuneiden määrä on yhteensä noussut jo lähemmäs sataan. Yhdeksän vammoja saaneista on poliiseja. Suurin osa vammoista on kuitenkin lieviä.

Tallinnan poliisi on ottanut kiinni yli 600 mellakoitsijaa lauantain vastaisen yön levottomuuksien yhteydessä. Heistä satakunta on alaikäisiä.

Mellakointi sai alkunsa Pronssisoturi-patsaan siirtämisestä. Ensimmäisen yön mellakoissa kuoli yksi ihminen. Venäjän ulkoministeriön mukaan puukotettu mies oli kansalaisuudeltaan venäläinen.

Levottomuuksia myös muualla Virossa

Kaikkiaan Viron levottomuuksissa on otettu kiinni jo tuhatkunta ihmistä. Tallinnan lisäksi mellakoivat joukot ovat olleet liikkeellä myös Jõhvin kaupungissa. Poliisin mukaan maan koillisosassa sijaitsevassa kaupungissa on ollut liikkeellä satojen ihmisen joukkio. He kivittivät kauppojen ikkunoita ja ajoneuvoja.

Viron radion mukaan levottomuudet alkoivat perjantaina noin kello kymmeneltä illalla ja poliisi sai tilanteen hallintaansa puolenyön tienoilla.

TV3-kanavan mukaan Jõhvin mellakoijat olivat ilmeisesti venäjänkielistä väestöä läheisistä Narvan ja Sillamäen kaupungeista. Narvassa tilanne on pysynyt kuitenkin rauhallisena.

Noin 13 000 asukkaan Jõhvi sijaitsee 50 kilometrin päässä Venäjän rajasta. Se on Itä-Virumaan maakunnan pääkaupunki.

Toimittaja Juha Muurisen mukaan mellakointi levisi myös muihin kaupunkeihin.

- Lauantaina aamulla saamieni tietojen mukaan kahdeksassa virolaisessa kaupungissa oli yön aikana mellakoitu. Kukaan ei tiedä, miten seuraava yö tulee sujumaan, koska muista kaupungeista on siirretty Tallinnaan erittäin paljon poliiseja. On selvää, että osa poliiseista täytyy palauttaa yöksi omiin kaupunkeihinsa.

Tallinnan mellakat

Muurinen oli paikalla Tallinnassa, kun poliisi hajotti väkijoukkoa melko kovin ottein. Käytössä olivat muun muassa vesitykit, kumiluodit ja pamput.

- Me jouduimme lähellä Viru-hotellia kahden poliisiketjun väliin. Ne alkoivat saartaa usean tuhannen mielenosoittajan joukkoa. Paikalle ajoi muun muassa vesitykkiautoja, ja niillä ammuttiin lähes kaikkea. Mekin saimme kuvaajan kanssa siitä osamme.

Tallinnan mellakoihin on osallistunut lähinnä venäjänkielinen väestö. Toistaiseksi poliisi on kuitenkin pystynyt estämään yhteenotot heidän ja virolaisten välillä.

Savisaar arvostelee kovia otteita

Viron keskustan puheenjohtaja, Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar arvostelee jyrkästi sekä pääministeri Andrus Ansipia että poliisin kovia otteita Tallinnan mellakoiden taltuttamisessa.

- Kun järki puuttuu, otetaan voima apuun, Savisaar kirjoittaa nettipäiväkirjaansa tehdyssä merkinnässä.

Pronssisoturin salassa tehty pikasiirto ja kahden viime päivän tapahtumat ovat hänen mielestään osoitus Viron nykyisen hallituksen heikkoudesta.

Savisaaren puolue vastusti Pronssisoturin siirtoa juuri sillä perusteella, että se saattaa kiristää Viron eri väestöryhmien välejä. Maaliskuun vaaleissa oppositioon jäänyt keskusta saa ison osan äänistään Viron venäjänkielisiltä.

Nyt Savisaar pelkää, että Tallinnan tapahtumat ovat antaneet peruuttamattoman takaiskun Virossa muutenkin vaivalloisesti edenneelle kansanryhmien integraatiolle.

- Kyse ei ole vain vandalismista vaan siitä, että myös kunnialliset, työtä tekevät venäläiset ovat parin viime päivän aikana menettäneet luottamuksensa Viron valtioon, hän arvioi.

Viron venäläisten Yövartio-liikkeen johtajia pidätettiin

Viron suojelupoliisi on pidättänyt venäläisten Yövartio-liikkeen kolme johtajaa, joita epäillään osallisuudesta Tallinnan mellakoiden organisointiin, uutistoimisto BNS kertoi.

BNS:n mukaan Harjun maaoikeus antoi tänään luvan pidättää miehet esitutkinnan ajaksi.

Yövartiota ja eräitä muita Pronssisoturi-patsaan siirtoa vastustaneita venäläisjärjestöjä on Virossa syytetty siitä, että ne ovat tarkoituksella lietsoneet mellakointia.

Pronssisoturi siirrettiin pois Tallinnan Tonismäeltä viime yönä.

Illansuussa patsaan entisellä sijaintipaikalla järjestettiin ekumeeninen jumalanpalvelus, johon osallistui sekä Viron luterilaisen että ortodoksisen kirkon edustajia. Kaivaukset patsaan alle haudattujen sotavainajien tunnistamiseksi aiotaan viedä läpi mahdollisimman nopeasti, Viron puolustusministeriö tiedotti.

Viron Moskovan-konsulaatti suljettiin

Viron Moskovan-konsulaatti on keskeyttänyt työnsä toistaiseksi, koska sen turvallisuus ei ole taattu, kertoi virolaisdiplomaatti uutistoimisto Itar-Tassille Moskovassa.

Diplomaatti ei osannut sanoa, milloin konsulaatti jälleen avattaisiin.

- Kaikki riippuu tilanteen kehittymisestä, hän sanoi.

(MTV3-STT-Itar-Tass- AFP-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.