Mainos

Tallinnassa patsasmellakoita muisteltiin rauhallisesti

Tallinnassa vuosi sitten tapahtuneita patsasmellakoita muisteltiin eilen rauhallisissa merkeissä.

Iltapäivällä tallinnalaiseen puistoon kokoontui satakunta ihmistä venäjänkielisen Yövartio-järjestön mielenilmaukseen. Paikalle saapui myös yksinäinen Viron-lippua heiluttanut mies, joka pyrki provosoimaan tilannetta.

Järjestäjät kuitenkin vetosivat paikallaolijohin, jotta nämä pysyvät rauhallisina.

Tilaisuus kilpistyi vain tunnin mittaiseksi, sillä yksi pääpuhujista oli pidätetty jo päivää aiemmin. Mies jäi kiinni ajokortitta ajamisesta, ja hän sai pikaisesti viiden päivän vankeustuomion.

Vielä hetki ennen kokoontumisen ilmoitettua aloitusaikaa Kanutiaedin puistossa oli liki yksinomaan tiedotusvälineiden edustajia. Pikkuhiljaa paikalle ilmaantui lisää ihmisiä, jotka sitoivat käsivarsiinsa oranssimustia ja valkoisia nauhoja.

Hieman myöhemmin ilmapiiriä sähköisti yksinäinen Viron-lippua heiluttanut mies. Näky oli kuin kaksi vuotta sitten Pronssisoturi-patsaan juurelta, kun sinne pyrki virolaisia nationalisteja venäläisten Voitonpäivänä.

Mies joutui nopeasti paikalla olleiden toimittajien piirittämäksi. Järjestäjät vetosivat paikallaolijoihin pysymään rauhallisina.

Keski-ikäinen mies kieltäytyi kertomasta nimeään.

- Pitääkö minun muistuttaa, mitä te täällä viime vuonna teitte? mies haastoi, kun tapahtuman järjestävät tivasivat, miksi mies oli saapunut paikalle.

- Putinin lähettämiä provokaattoreita, mies soimasi mielenosoittajia.

Mielenosoituksessa nähtiin myös miehiä, joita syytetään parhaillaan oikeudessa viime vuoden mellakoiden järjestämisestä.

Väkijoukossa kokoontumista seurasi Viron suojelupoliisin edustajia siviilivaatteissa. Virkapukuiset poliisit sen sijaan pysyttelivät hieman kauempana, jotta eivät provosoisi tilannetta.

Mielenilmauksen pienuus ei ollut pettymys

Puistossa oli banderolleja, joissa vaadittiin muun muassa patsasmellakoissa kuoliaaksi puukotetun Dmitri Ganinin tappajia tilille teostaan.

Yövartioliikkeen aktivisti Larissa Nestsadimova ei ollut pettynyt mielenilmauksen pienuuteen. Hänen mukaansa järjestäjät eivät odottaneetkaan paikalle enempää kuin 500 ihmistä, sillä nuorilla on ylioppilaskirjoitukset kesken ja vanhempaa väkeä veti samaan aikaan keskustapuolueen järjestämä kansalaisfoorumi.

- Halusimme, että ihmiset saisivat tilaisuuden keskustella keskenään siitä tuskasta, jota patsaan siirto meissä kaikissa aiheutti, Nestsadimova sanoi.

Hän muistutti, että venäjänkieliset eivät olleet viime vuonna ehdottomasti patsaan siirtoa vastaan. Hänen mielestään ongelmia tuotti tapa, jolla hallitus päätti patsaan viennistä Tonismäeltä sotilashautausmaalle.

- Odotimme, että valtio olisi keskustellut meidän kanssamme syvemmin.

Erityistä pettymystä venäjänkielisille tuotti Nestsadimovan mukaan se, että pääministeri Andrus Ansip lupasi, että Pronssisoturia ei siirrettäisi ennen seuraavaa voitonpäivää. Patsas vietiin pois kaupungin keskustasta varhain 27. päivän aamulla.

Venäjän kulttuurikeskuksen edustalle kokoontuneet ihmiset kritisoivat Viron hallitusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.