Mainos

Tallinnan viinanmyyntikieltoa lykätään viikolla

Virossa setvitään Tallinnaan kaavaillun viinanmyyntikiellon laillisuutta.

Tallinnaan ja sitä ympäröivään Harjun maakuntaan kaavailtujen alkoholin myyntirajoitusten voimaantuloa lykätään viikolla eteenpäin, Viron alueministeri Vallo Reinmaa on päättänyt tänään.

Siihen mennessä ministeri selvityttää lakiasiantuntijoilla, oliko alueen maaherralla valtuudet päättää myyntikiellosta vai ei.

Maaherra Värner Lootsmann määräsi aiemmin, että Tallinnan seudun vähittäiskaupat saavat kesän aikana myydä alkoholijuomia vain iltakahdeksaan asti. Tähän asti myynti on ollut sallittua kello 23:een.

Rajoituksista päätettiin Viron poliisin ja alueen kuntien ehdotuksesta. Taustalla on havainto, että Tallinnan mellakoiden vuoksi huhti-toukokuussa voimaan otettu alkoholin myyntikielto vähensi tuntuvasti sekä rikollisuutta että onnettomuuksia.

Maaherra ilmoitti myös, että lasten tanssi- ja laulujuhlien aikaan kesä-heinäkuun vaihteessa sekä koulujen alkaessa elo-syyskuun vaihteessa alkoholin myynti kaupoissa kielletään kokonaan. Sen uskotaan hillitsevän tuntuvasti alkoholin päätymistä alaikäisten käsiin.

Ministeri Reinmaan mukaan nämä päätökset pysyvät voimassa, sillä erityistapahtumia koskeva parin päivän myyntikielto on vielä maaherran valtuuksien rajoissa.

Täyden myyntikiellon aikana alkoholin tarjoilua on tarkoitus rajoittaa myös ulkoilmakahviloissa ja mahdollisesti joidenkin ravintoloiden terasseilla, Tallinnan kaupungin lehdistötoimistosta kerrottiin. Ravintolaterassien myyntikielto kytkeytyy siihen, toimiiko terassi ravintolan omalla alueella vai onko sen pystyttämiseen haettu kaupungilta poikkeuslupa.

Vastaavia rajoituksia on harkittu myös muualla Virossa.

Kauppiaat pelkäävät myynnin laskua

Monet kauppiaat harkitsevat, että lyhentävät kiellon vuoksi myös aukioloaikojaan.

Tallinnan satamassa alkoholia myyvät liikkeet pelkäävät menettävänsä kesäsesongin aikana miljoonien kruunujen tulot, jos turistit eivät ehdi ostoksille ennen laivan lähtöä. Myös Viron alkoholintuottajat ovat arvostelleet rajoituksia jyrkästi.

Kiellosta päättänyt maaherra Lootsmann myönsi Eesti Päevaleht -lehdelle, ettei sen vaikutuksia kauppiaiden ja kuluttajien kannalta ole erityisesti analysoitu. Normaaliin alkoholinkäyttöön kiellon ei hänen mielestään pitäisi vaikuttaa mitenkään.

- Jokaisella järkevällä ihmisellä, jonka työpäivät venyvät pitkiksi, on kotona pari pulloa olutta kylmässä ja jotain myös baarikaapissa, Lootsmann huomautti. Hän lisäsi, että poliisi olisi toivonut vielä tiukempia rajoituksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.